Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Božičkova delavnica šivanja v Rovišču

Objavljeno: Ponedeljek, 02.12.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Rovišče Božičkova delavnica šivanja (5)
Le nekaj dni po uradnem odprtju večnamenskega Doma krajanov Rovišče je Društvo za razvoj podeželja in turizma (DRPT) organiziralo Božičkovo delavnico šivanja.

Dogovor o tej delavnici je bil sprejet že pred časom, sama izvedba pa je bila več kot primerna za zadnje novembrske dni. To je bila lepa napoved v bližajoče se praznične dneve in obenem uvod v veseli december.

Rovišče Božičkova delavnica šivanja (7)
Cilj delavnice je bil večnamenski: izdelati igrače za Božičkovo obdarovanje otrok, prijetno druženje sodelujočih in osvežitev ročnih spretnosti šivanja. DRPT je k sodelovanju povabilo članico društva gospo Mojco Kocjan Žibert, ki sicer na OŠ Raka vodi ročnodelski krožek. Njej smo prepustili ideje in pripravo potrebnega materiala. Prvo srečanje je potekalo v petek, 22. 11. 2019. Zbrala se je lepa skupina željnih šivanja, ki je vključevala mlajše in starejše, interes so pokazali celo moški. Gospa Mojca je ob slikovni podpori in z že izrezanimi motivi živalic predstavila postopek kako se lotiti najprej prave izbire barvnih niti, nato delov, ki jih je potrebno najprej prišiti, okraskov, samega šivanja in polnjenja igrač. Bilo je jasno, da bo potrebna zbranost in potrpežljivost. Sprva je bilo čutiti malo zadrege, nato so se roke ogrele in začutili smo tako veselje kot zadovoljstvo ob tem ko so se izpod šivanke in rok prikazale prikupne živalice. Med člani delavnice so se izmenjavale vzpodbudne besede, podpirali smo drug drugega. V mislih smo imeli to, da bi bili izdelki lepi, topli in estetski in da bi se jih otroci ob Božičku razveselili.

Za dokončanje igrač je bil potreben dodaten čas. Zato smo se dobili še v ponedeljek, 25. 11. 2019. Društvo se za vodenje delavnice Mojci K. Žibert lepo zahvaljuje. Enako lepa hvala vsem sodelujočim.

Predsednik DRPT Rovišče: Franci Žibert
 
 
« Nazaj na seznam