Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brez alkohola po zmagoviti poti v življenje

Objavljeno: Sobota, 09.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Brez alkohola po zmagoviti poti

Predsednica Društva Zmagovita pot Ivana Zevnik

Na letnem zboru v prostorih CSD Posavje – Enote Krško so se 7. marca zbrale članice in člani krškega Društva za pomoč ljudem v v stiski Zmagovita pot. Društvo je bilo, izhajajoč iz izvajanja rehabilitacijskih programov zasvojenosti pri CSD Krško, ustanovljeno v letu 2017.

Po besedah predsednice društva Ivane Zevnik so članice in člani Zmagovite poti, teh je v društvu okoli 50, z alkoholom zasvojene osebe oz. osebe, ki so opravile bolnišnično ali ambulantno zdravljenje odvisnosti, ter njihovi svojci. V okviru društva trenutno delujejo štiri skupine, ki se tedensko srečujejo s terapevtkami z namenom vzdrževanja abstinence, preseganje odvisnosti z razvijanjem zdravega načina življenja, razreševanja osebnih problemov in problemov z okolico: »Postopek pred vključitvijo v skupino poteka na način, da se opravi razgovor s kandidatom. Za člane skupine se pripravi okviren individualen načrt z opredeljenimi cilji – prenehanju pitja alkohola in delo na uvidu lastne odvisnosti. Delo v skupinah se odvija celo koledarsko leto, program rehabilitacije pa izvajamo od leta 1995, ko je bilo to področje iz zdravstvenih ustanov preneseno na centre za socialno delo.« Uporabniki se srečujejo v skupini, v primeru potrebe pa se udeležujejo tudi individualnih svetovanj izven skupine, poleg rednega programa pa se udeležujejo tudi še dodatnih programov in aktivnosti z namenom druženja, sproščanja in gibanja v naravi. Tako so v minulem letu izvedli kar sedem pohodov, ki se ga je udeležilo med pet in 18 pohodnikov, organizirali pa tudi dva dobro obiskana dvodnevna tabora na Olimju in Cerknem. Tudi ob vikendih spodbujajo srečevanje članov in njihovih svojcev, saj je podpora slednjih ključnega pomena pri rehabilitaciji. Ob tem je Zevnikova opozorila tudi na dvolično družbo, saj ta tiho podpira, tolerira ali celo spodbuja prekomerno uživanje alkohola, dočim so osebe, ki so se vključile v programe zdravljenja odvisnosti deležne negativnih predsodkov, kar jih diskriminira v njihovem socialnem okolju (več o delovanju društva v prihodnji številki Posavskega obzornika).

Naj ob tem spomnimo, de se je 6. marca pričela akcija 40 dni brez alkohola, pobudo katere je z namenom opozoriti na pereč problem v družbi že leta 2005 prevzela Slovenska Karitas, v nadaljevanju pa so se ji pridružili še Zavod Med.Over.Net, Zavod varna pot, Zavod vse bo v redu, Projekt Sporočilo v steklenici, Žarek upanja, NIJZ – Projekt Sopa.si, Društvo Abstinent, katerega član je tudi krško Društvo Zmagovita pot in Zveza paraplegikov Slovenije. Letošnji ambasador preventivne akcije je novinar, televizijski voditelj in ljubitelj športa Igor E. Bergant, ki poudarja odgovoren odnos do alkohola in da prav vsak korak v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, šteje.

B. M.
« Nazaj na seznam
»