Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežice osemdeseta postaja projekta Slovenska bakla

Objavljeno: Sreda, 09.06.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
olimpijska_bakla_brezice (75)

Slovenska bakla je ob koncu naredila še nekaj krogov po brežiškem atletskem stadionu; na fotografiji brežiški atlet Peter Gričar Vintar.

Projekt Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Slovenska bakla je 8. junija zašel tudi v občino Brežice, ki je bila že 80. postaja bakle v Sloveniji. Teka z njo se je udeležilo več kot 80 tekačev in tekačic 17 brežiških športnih društev, sedmih osnovnih in dveh srednjih šol, ki so opravili kar 33 predaj po brežiških cestah.

Pri nošenju bakle in zastav so v skupinah po tri sodelovali: Kajak kanu klub Čatež, Strelski klub Brežice, Planinsko društvo Brežice, Plesno društvo Imani, Društvo Mažoretke Dobova, Rokometni klub Brežice, Moško rokometno društvo Dobova, Društvo borilnih veščin Katana, Karate klub Brežice, Nippon klub Čatež, Fight club Shony, Kegljaški klub Brežice, Badminton klub Pišece, NK Brežice 1919, Košarkarski klub Brežice, Gimnazija Brežice, Telovadno društvo Sokol Brežice, OŠ Brežice, OŠ Globoko, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Artiče, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Velika Dolina, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Strokovno izobraževalni center Brežice in Atletski klub Brežice.
olimpijska_bakla_brezice (63)

Župan Ivan Molan predaja baklo brežiški atletinji Niki Glojnarič.Začelo se je na Savi, kjer so baklo s čolni iz krške občine pripeljali čateški kajakaši, končalo pa na atletskem stadionu, kjer so z baklo in zastavami tekli tudi (nekdanji) olimpijci: Primož Kozmus, Jure Rovan in Barbara Špiler ter tudi župan Ivan Molan. Kozmus je ob tem zaupal, da so bile njegove najlepše olimpijske igre v Sydneyju leta 2000, kjer je bil tekmovalno sicer najmanj uspešen, saj si je takrat šele dobro utiral pot za kasnejši pohod na vrh sveta, a je v Avstraliji doživel tisti pravi olimpijski duh, ki ga privošči vsakemu mlademu športniku. Nekaj besed sta na zaključku na stadionu poleg župana spregovorila tudi predsednik Športne zveze Brežice, ki je bila soorganizator dogodka, Stane Tomše in podpredsednik OKS mag. Janez Sodržnik.
olimpijska_bakla_brezice (79)

Priložnost za fotografiranje z baklo sta izkoristila tudi člana Kegljaškega kluba Brežice.


Projekt Slovenska bakla bo do 23. julija, ko se začnejo OI v Tokiu, obiskal vseh 212 slovenskih občin. Zadnja občina, ki jo bo obiskala 72 cm visoka in malo manj kot 2 kg težka plamenica, izdelana iz kombinacije bukovega lesa in recikliranega jekla, bo Ravne na Koroškem, kjer se je tudi »rodila«, saj so jo izdelali v tamkajšnji jeklarni.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam