Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čateški župnik Jože Pacek obhajal zlato mašo

Objavljeno: Nedelja, 28.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
zlata_masa_jozeta_packa (85)

Zlatomašnik Jože Pacek z ostalimi duhovniki, ki so se udeležili zlate maše na Čatežu ob Savi

Na zadnjo junijsko nedeljo je dolgoletni župnik v župniji Čatež ob Savi Jože Pacek ob somaševanju nekaterih drugih duhovnikov ter s številnimi farankami in farani v domači cerkvi sv. Jurija obhajal zlato mašo oz. 50 let duhovništva. Zlatomašni pridigar je bil leskovški dekan Anton Trpin, svete maše pa sta se udeležila tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in brežiški župan Ivan Molan.

»Ste eden najmočnejših členov naše skupnosti«

zlata_masa_jozeta_packa (70)

Brežiški župan je zlatomašniku čestital in izročil simbolno darilo.

Pacek, ki se je rodil leta 1945 med izgnanstvom, otroštvo in mladostniška leta pa preživel v Malem Mraševem, je svojo duhovniško pot začel leta 1970, v župnijo Čatež ob Savi pa je prišel štiri leta kasneje, tako da je v njej že 46 let in spada med župnike z najdaljšim stažem v eni župniji. Kot je v uvodnem pozdravu omenila faranka Barbara Les, Packovo otroštvo ni bilo tako brezskrbno, kot smo ga danes vajeni. V času njegovega duhovniškega poklica velja izpostaviti vse projekte, obnove, izpeljane investicije, ki so dokaz, da je zelo dober gospodar. V vseh teh letih je objavil nešteto člankov ter izdal številna župnijska glasila Sopotnik in knjige. »Vse to kaže na to, kako blizu vam je slovenska beseda in z njo tudi slovenski narod. Naš dušni pastir ste že krepko čez 40 let in ste eden najmočnejših členov naše skupnosti. Ste človek z veliko začetnico, ki se je na tak ali drugačen način dotaknil našega življenja, se neomajno trudi razumeti in voditi našo trmasto mladino, ste oseba, ki vzpodbuja delovne in pridne ljudi ter spoštuje in ceni ostarele in bolne. Zaradi vseh teh lastnosti vas imamo zelo radi in smo na vas zelo ponosni,« je še povedala.

Želja, da ne zbledi tisti kanček hudomušnosti, ki popestri Packove maše in druženja

zlata_masa_jozeta_packa (18)

Zlatomašniku so domači farani pripravili tudi krajši program.

Ob koncu maše pa smo lahko v imenu čateških faranov slišali besede Martina Tomšeta, namenjene zlatomašniku: »Kot sami večkrat pravite, ste se v mladih letih odločili za duhovniški poklic, ker ga razumete kot velik božji dar. Leta 1974 ste prišli za župnika v čateško župnijo. Od tedaj so naša življenja in sobivanje prepleteni in povezani. Kot ste nekoč zapisali, ste novo župnijo vzljubili, kot fant vzljubi svoje dekle. Vi ste sprejeli nas, mi pa vas. Skupaj smo preživeli mnogo bolj pa tudi manj prijetnih trenutkov. Svojo povezanost in občutek dolžnosti služiti kraju in ljudem izkazujete na razne načine, predvsem z vašimi zapisanimi besedami o teh krajih in ljudeh, kar predstavlja trajen zapis ter veliko doto za zdajšnje in prihodnje rodove čateške župnije. Od leta 1992 izdajate tudi mesečno glasilo Sopotnik, kjer popisujete naš vsakdan, seznanjate z lokalnimi dogodki in objavljate razna razmišljanja, povezana z verskim življenjem. Omeniti velja še skrb za ohranjanje naših cerkva ter čut in odnos do vseh podružničnih cerkvic, ki so postavljene po čateški fari.« Packu, ki se čisto vsak dan zjutraj povzpne na bližnji Sveti Vid, so zaželeli predvsem dobrega zdravja in da ne zbledi tisti kanček hudomušnosti, ki popestri njegove maše in druženja, ter dobre volje in energije za njegovo nadaljnje delo.

zlata_masa_jozeta_packa (102)

Jože Pacek z domačimi gasilci

Dekan Trpin, ki je bil Packov pridigar tudi na njegovi srebrni maši pred 25 leti, je poudaril, da je bila pot zlatomašnika pot iskanja, preizkušnje pa tudi sreče in veselja. Duhovništvo je vedno doživljal kot nekaj skrbnega, odgovornega, kot poslanstvo. »Mislim, da ti ni bilo nikoli žal za to odločitev in danes skupaj s svojimi verniki poješ pesem zahvale. Tvoje novomašniško geslo 'Živeti je zame Kristus' ti je še vedno navdih, ki si se ga držal skozi duhovniško življenje in poslanstvo,« je izpostavil.

Molan: Pustili ste izjemen pečat v župniji in občini; Zorčič: Ljudje so opazili vašo široko razgledanost

Župan Molan je Packu izročil simbolno darilo, pred tem pa poudaril, da je v vseh teh letih pustil izjemen pečat v tej župniji in tudi v občini. Zahvalil se mu je, da je kot dober gospodar skrbel za nepremičnine v lasti župnije in s tem tudi ohranjal kulturne spomenike. Velik prispevek je dal pisani besedi. »S svojimi zapisi dajete poseben pečat temu kraju in ljudem, veliko vaših zapisov bo ostalo trajen spomin na marsikaterega krajana, znanega po dobrih delih.« Zorčič pa je že od mnogih slišal, kakšen vtis je župnik pustil na ljudeh, kako široko je razgledan »in prepričan sem, da je prav vsak izmed vas, ki ste danes prisotni na zlati maši, z njim doživel podobno izkušnjo«. Čestital mu je, da je bil ves ta čas v oporo svojim faranom in opravljal svoje poslanstvo, ter mu zaželel, da bi bil še naprej tako čil, veder, zdrav, predvsem pa razgledan in zgovoren ter da bi imel čim več krstov in porok.

Somaševanje petih duhovnikov

Pacek je ob zahvali vsem navzočim tudi povedal: »V tej župniji sem zato tako dolgo časa, ker vas imam zelo rad in ker je gospod dekan znal ustvariti čudovito bratstvo med nami, duhovniki.« Zlato mašo je vodil ob somaševanju Trpina, kanonika Franceta Dularja, ki je bil njegov novomašni pridigar, Janeza Zdešarja, župnika na Veliki Dolini, ki biva pri njem na Čatežu, in Jurija Zadnika, župnika v Ivančni Gorici, sicer domačina s Čateža.

Pred in po maši so zlatomašnika pozdravili člani vseh sekcij KUD Anton Kreč Čatež ob Savi pa tudi domači gasilci. Pacek je vsakemu ob izhodu iz cerkve podaril svojo knjigo z naslovom Hvala ti, Gospod, ki jo je izdal ob zlati maši. Pred cerkvijo je sledilo še druženje s pogostitvijo. Slovesnost zlate maše je seveda potekala ob upoštevanju trenutno veljavnih ukrepov glede preprečevanja širjenja koronavirusa.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam