Časopis za pokrajino Posavje
21.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Če vas zamika sprehod …

Objavljeno: Sobota, 21.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Energijske tocke

Obhod celotne energijske poti, ki je urejena v okolici sevniškega gradu, traja približno 40 minut.

Za prijeten sprehod je med mnogimi lokacijami v Posavju primerna tudi okolica sevniškega gradu, ki je bogatejša za novo energijsko pot, ki se vije od Lutrovske kleti pod sevniškim gradom do »nemega varuha nekdanjega starega trškega naselja na brežini Save« in se nadaljuje skozi urejen grajski park.

Energijska tocka (4)

Na kamniti ograji grajskega balkona se nahaja tablica z znakovnim jezikom za drugo energijsko točko v telesu.

Energijska pot, urejena v mesecu oktobru, temelji na osmih najmočnejših energijskih točkah, ki so jih določili radiestezisti z različnimi radiestezijskimi metodami. Energijske točke so označene s tablicami, na katerih je poseben znakoven zapis. Priporočljivo je, da pri vsaki posamezni energijski točki postojimo tri do pet minut in se povežemo z energijami v telesu. Prvih sedem točk je povezanih s čakrami, energijskimi centri v telesu. S povečano močjo čaker lahko izboljšamo delovanje naših delov telesa in posameznih notranjih organov. Zadnja, osma čakra, je namenjena uravnoteženju oz. harmonizaciji energijskega, duhovnega in fizičnega stanja telesa, ki na ta način napolni z življenjsko vitalno energijo. »Ko se boste podali na pot, vas bo ta popeljala na nežno popotovanje do zdravja in duševnega miru, kar v tem času vsi potrebujemo,« dodaja upravljavec gradu, KTŠM Sevnica.

ENERGIJSKE TOČKE NA ENERGIJSKI POTI

Srcna carka (7)

V grajskem parku četrta energijska točka ureja in skrbi za uravnoteženo delovanje srčne čakre.

Prva energijska točka ureja delovanje prve čakre človeškega telesa, sedeža volje do življenja, ki se imenuje tudi korenska čakra (sanskrtsko: muladhara). Leži na začetku hrbtenice ob trtici, ustreza ji rdeča barva. Njeno delovanje je povezano z energijo Zemlje, prizemljenostjo in stabilnostjo v vsakodnevnem življenju. Če je uravnotežena, smo vitalni, polni življenjske energije in samozavestni.

Druga energijska točka, imenovana tudi spolna čakra (sanskrtsko: swadhisthana), vlada našemu zaupanju vase in naši kreativnosti ter zmožnosti empatije. Odraža naš odnos do doživljanja spolnosti, zemeljskih energij in vpliva na zavedanje lastne ženstvenosti oz. moškosti. V človeškem telesu se nahaja spredaj in zadaj na spodnjem delu trebuha (takoj nad genitalijami) oziroma na križnem delu telesa zadaj. Njena barva je oranžna.

Tretja energijska točka, v sanskrtu imenovana manipura, je center osebne moči. Če je uravnotežena, smo odločni, stabilni, produktivni, vztrajni in potrpežljivi. Manipura se nahaja v solarnem pleksusu spredaj in zadaj. Med postankom na tej točki globoko dihamo in si predstavljamo živo rumeno barvo energije, ki nas polni in potuje skozi naše telo spredaj in zadaj.

Lutrovska klet (4)

Prva energijska točka na energijski poti okoli sevniškega gradu se prične pri Lutrovski kleti.

Četrta energijska točka ureja in skrbi za uravnoteženo delovanje četrte, srčne čakre (sanskrtsko: anahata) in z njo povezanih organov. V telesu se nahaja za prsnico spredaj in zadaj, njena barva je zelena. Spodbuja brezpogojno ljubezen in sočutje, zmožnost odpuščanja, srčnosti do sebe in drugih, predanost. Njena barva je zelena.

Peta energijska točka predstavlja delovanje pete oz. grlene čakre (sanskrtsko: visuddha). Nahaja se na vratu spredaj in zadaj. Vpliva na zmožnost govoriti resnico, izhajati iz lastne volje in odločnosti ter na zmožnost poslušati in biti slišan. Če je peta čakra uravnotežena, komuniciramo konstruktivno, smo osredotočeni in ustvarjalni v komunikaciji. Njena barva je modra.

Šesta energijska točka ureja delovanje šeste čakre (sanskrtsko: ajna), ki je na čelu, v točki med obrvmi, in obenem nasproti na zadnji strani glave. Znana je tudi kot tretje oko. Uravnoteženo delovanje šeste čakre ugodno vpliva na sposobnost realnega razmišljanja, intuicijo in videnja, domišljijo, razsodnost, notranjo stabilnost in suverenost. Prek nje se lahko povežemo z višjimi bitji in svojim višjim jazom. Je ena najpomembnejših čaker za duhovno delo, razmišljanje in zdravje. Pripada ji indigo modra oz. vijoličasta barva.

Sedma energijska točka ureja uravnoteženo delovanje sedme ali kronske čakre (sanskrtsko: sahasrara), ki je na vrhu glave, malo za temenom. Vpliva na našo povezanost s kozmično energijo, s svojim višjim jazom, z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa. Pripada ji močno belo-srebrna barva. Uravnotežena kronska čakra se kaže kot odprtost duha, udejanjanje moralnih vrednot, premišljenost, inteligentnost. Preveva nas občutek enosti z Univerzumom.

Osma in hkrati zadnja glavna energijska točka na krožni poti je namenjena harmonizaciji celotnega telesa, fizičnega, energijskega in duhovnega. Z njo uravnotežimo delovanje vseh glavnih in stranskih čaker. Učinek osme energijske točke je izredno močan. Predstavljamo si vse mavrične barve energij, ki tečejo skozi naše telo, skozi vse čakre, nas zdravijo in uravnotežijo na vseh ravneh in v vseh sistemih našega telesa. Vse celice našega telesa so napolnjene z zdravilno energijo barv. Povezani smo z vsemogočno kozmično energijo in s svojim višjim jazom.

Vir: KŠTM, foto: S. R., L. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»