Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čebelarji ČD Krško po Ljubljani

Objavljeno: Torek, 16.04.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Čebelarji ČD Krško po Ljubljani
ČD Krško je v soboto, 13.4.2019, organiziralo celodnevno strokovno ekskurzijo, katere se je udeležilo večje število čebelark in čebelarjev Krškega in nekaj čebelarjev iz sosednjih posavskih društev.

Z avtobusom smo se odpeljali v Ljubljano, kjer smo si ogledali botanični vrt. Najprej smo si ogledali urbani čebelnjak, ki je zaradi svoje zunanje posebnostjo vreden ogleda. Ob čebelnjaku smo z zanimanjem poslušali dr. Božiča, ki je strokovno in zanimivo predstavil urbani čebelnjak in čebelarjenje v njem.
Čebelarji ČD Krško po Ljubljani
V nadaljevanju pa je dr. Božič čebelarje vodil skozi tropski del vrta in  po zasejanih zunanjih gredicah, kjer je nazorno predstavil celotno zgodbo botaničnega vrta in pomenu opraševalcev in avtohtonosti rastlinstva. Kljub hladnemu vremenu je bilo naše zanimanje za ogled veliko, saj smo se v botaničnem vrtu zadržali več kot dve uri, po končanem ogledu pa opravili  nakup predvsem avtohtonih semen, katerih cvetlice bodo krasile okolico naših posavskih čebelnjakov.

Po ogledu nas je pot vodila na zasluženem kosilu v staro ljubljansko gostilno izpod Rožnika. Po kosilu se je kar nekaj čebelarjev sprehodilo na Rožnik, nekaj pa do biotehnične univerze, kjer službuje predsednik društva dr. Janko Božič. Vsi skupaj smo si nato z dr. Božičem ogledali univerzitetni čebelnjak. Po ogledu čebelnjaka smo se sprehodili po parku univerze, ki je zanimiv zaradi svoje veličastne okolice, drevoreda cvetočih japonskih češenj in ostalih dreves.

Dalje pa nas je pot vodila do Etnografskega muzeja, kjer smo si v prvem nadstropju ogledali razstavo z naslovom "Kjer so čebele doma". Tudi tu je vlogo vodiča prevzel dr. Božič, ki je s svojim izjemnim znanjem in strokovnostjo predstavil celotno razstavo. Poudaril je kranjsko čebelo kot slovenski ponos. Tu smo si skupaj ogledali čebelarjenje v preteklosti in danes. Z zanimanjem smo čebelarji poslušali zgodovino čebelarstva na slovenskem ter si ogledali vsako zgodbo posebej. Kar nekaj čebelarskega zanimanja pa je bilo namenjenega poslikavi panjskih končnic, kar je slovenska posebnost in ogledu urbanih čebelnjakov, ki širijo čebelarstvo v naseljih.  Ob zaključku ogleda razstave smo si bili obiskovalci enotni, da gre za izjemno razstavo, ki predstavlja izjemnost čebelarjenja na slovenskem, na kar smo tudi čebelarji Posavja izjemno ponosni in poskušamo varovati našo zgodovino in nadaljevati kar so v prejšnjih stoletjih v čebelarstvu začele naše izjemne slovenske osebnosti.

Na poti proti domu  pa smo se ustavili v Višnji gori, kjer smo se peš sprehodili po starem mestnem jedru si ogledali čebelnjak in naredili skupinsko fotografijo pri "višnjegorski čebeli".  Za strokovno vodenje se zahvaljujmo predsedniku ČD Krško, dr. Božič Janku.

Miran Vogrinc, tajnik društva   
 
« Nazaj na seznam
»