Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Celotedenska kiparska delavnica in grafični tečaj v kostanjeviški galeriji

Objavljeno: Ponedeljek, 06.07.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Kiparska delavnica 02

Ustvarjanje na kiparski delavnici ...

Prvi teden poletnih počitnic, od 29. junija do 3. julija 2020, je v Galeriji Božidar Jakac potekala že tradicionalna kiparska delavnica ki jo vodi likovni pedagog Valter Rabič. Na dvorišču nekdanjega samostana je skozi cel teden ustvarjalo trinajst udeležencev, starih od 7 do 16 let, ki so prihajali iz Brežic, Krškega, Kostanjevice na Krki in njene okolice.

Motiv letošnje delavnice je bil povezan z fantazijskimi junaki, tako so prvi dan nastale skice večglavega zmaja, srčne dame, junaka iz računalniške igrice in drugih domišljijskih likov. Iz žice in odpadnih materialov so udeleženci izdelali konstrukcije, jih kaširali s časopisnim papirjem in lepilom ter pobarvali ali patinirali na bron. Zadnji dan so izdelke razstavili pod arkadami na dvorišču GBJ, kjer bodo na ogled do konca julija. Delavnico smo pripravili v sodelovanju z JSKD Krško.
 

Zaključek grafičnega tečaja
 
GBJ-graficni tecaj-Marko Adamic (2)

... in grafičnem tečaju

V sredo, 1. julija, so v Galeriji Božidar Jakac pripravili zaključek grafičnega tečaja s predstavitvijo nastalih grafičnih odtisov. Tečaj, ki se je začel v februarju in se zaradi prekinitve nadaljeval v mesecu maju ter juniju, je obiskovalo devet udeležencev, ki so pod mentorstvom Janka Orača raziskovali kemijske grafične tehnike – jedkanico, akvatinto in reservage. Na osmih srečanjih je nastalo veliko število odtisov, ki so jih udeleženci z mentorjem sproti pregledovali in pri vsakem novem odtisu poizkušali iz matrice, pod pritiskom preše, izvabiti jasnejše linije ali pa s kombinacijo različnih matric doseči posebne učinke. Tečaj je potekal že četrto leto, pripravili so ga v sodelovanju z JSKD Krško, vsekakor pa se jeseni ali zgodaj spomladi prihodnje leto obeta nadaljevanje.
 
Vir: GBJ, foto: GBJ, P. P. in Marko Adamič (grafični tečaj)
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce