Četrti furež leskovških salamarjev
Objavljeno:
Ponedeljek, 15.01.2018 Rubrika:
PANORAMA Redakcija
Člani leskovškega društva pri razkosavanju mesa
V Društvu ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem so v sodelovanju z Aktivom kmečkih žena Krško polje minulo soboto četrto leto izvedli prikaz izdelave domačih kolin. Pri t. i. društvenem furežu, kot je uveljavljen in v štajerskem narečju poimenovan zakol prašiča, ne gre namreč zgolj za izdelavo mesnih izdelkov, je povedal predsednik društva
Jože Petkovšek, temveč za druženje, negovanje vezi in izobraževanje v društvu kot tudi za ohranjanje večstoletne tradicije, pravcatega družinskega, v tem primeru pa društvenega praznika na podeželju.
Priprava malice
Zakol prašiča so sicer člani društva na kmetiji
Jožeta Meniča v Malem Podlogu opravili že pred sedmo uro zjutraj, nakar je pod budnim očesom izkušenega salamarja
Milana Janežiča sledilo razkosavanje po starih običajih, priprava mesa za prekajevanje, klobase in salame, izdelavo krvavic, slanine za cvrtje masti in ocvirkov ter ostalih mesnih izdelkov. Medtem ko se je meso hladilo in so iz ostankov že kuhali godljo, pa so članice krškopoljskega aktiva za udeležence pripravile tudi že malico, ki temu jesensko-zimskemu opravilu pritiče, pražena jetrca, krompir v kosih in zelje z ocivirki, seveda pa so že dan pred tem in v sobotnih ranih urah tudi napekle različne vrste kruha, potice, pite, slane polžke in druge dobrote.
Jože Petkovšek s krško podžupanjo in Mirjanom Kulovcem, ki vodi zvezo salamarjev.
Za spremljajočo glasbo je poskrbela raška ljudska etno zasedba Č'bularji, sicer pa so se med drugim prikaza domačih kolin in pogostitve udeležili tudi predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije
Mirjan Kulovec ter krški župan mag.
Miran Stanko in podžupanja
Ana Somrak. Kulovec je pohvalil aktivno leskovško društvo, ki bo maja letos organizator in gostitelj finala slovenskih salamiad (obširneje v reportaži v eni izmed prihodnjih številk Posavskega obzornika).
B. M.