Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čez dan se lažje premikajo

Objavljeno: Petek, 15.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_zgornji_obrez (27)

Ob našem obisku konec septembra je vadba potekala v jutranji megli, a so sončni žarki že počasi prodirali skoznjo.

Nekaj več kot eno leto – z določenimi premori – deluje skupina Šole zdravja v brežiški občini tudi na Zgornjem Obrežu. Za takšno majhno podeželsko naselje je dejstvo, da se ob jutrih zbirajo tako domačinke kot tudi udeleženke iz bližnjih vasi in naredijo nekaj za svoje zdravje, res hvalevredno.

Potem ko v Artičah ni bilo pravega interesa, so se odločili, da s skupino Šole zdravja poskusijo na Zgornjem Obrežu – in jim je uspelo. Z jutranjo telovadbo so začeli prvega septembra lani, a so jih že po mesecu in pol ustavili ukrepi v povezavi s koronavirusom, tako da so do spomladi mirovali in bili veseli, ko so se potem lahko spet začeli neomejeno srečevati. V skupini je 15 članov iz različnih vasi tod naokoli (Zgornji Obrež, Trebež, Arnovo selo, Artiče in Dečno selo), a nikoli ne pridejo vsi, tako da jih v povprečju zjutraj telovadi okoli deset.
sola_zdravja_zgornji_obrez (41)

Članice in član skupine Šole zdravja na Zgornjem Obrežu

»Čisto na začetku nas je bilo tudi 22, a potem nas je malce zdesetkala korona, nekateri pa so si premislili. Ko začneš enkrat hoditi na jutranjo vadbo, ti avtomatsko zleze pod kožo, daljša pavza pa zna pri marsikateremu ta ritual zrušiti. Tisti, ki smo ves čas vztrajni, se vsako jutro dobivamo tukaj na travnatem igrišču na Zgornjem Obrežu,« nam je razložila vodja skupine Marija Gerjevič. Med vadečimi je tudi Vlado Kupina, ki je »blažen med ženami«, saj je edini moški predstavnik in mu je zaradi bivališča Zgornji Obrež veliko bolj pri roki kot pa Brežice. Kot so »oranžni« zatrdili v en glas, si brez telovadbe po metodi 1000 gibov juter sploh ne morejo več predstavljati. »Že takoj zjutraj smo napolnjeni z veliko dozo energije, čez dan se lahko veliko lažje premikamo in tudi dihamo. Konec tedna nam vedno nekaj manjka,« priznavajo, saj ob vikendih nimajo telovadbe. Če je slučajno kak dan slabše vreme, telovadbe niti pod razno ne odpovejo, ampak poskrbijo, da imajo streho nad glavo. Vaditeljice so tri, in sicer Marija Gerjevič, Tatjana Molan in Sonja Molan. Najstarejša v skupini je Ana Černelič, ki je pred dnevi dopolnila 75 let. Želijo si, da bi bilo kdaj tudi še malo več časa in priložnosti, da bi se kot skupina odpravili na pohod po bližnji okolici ter se družili tudi še na ta način.

R. Retelj

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti