Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Comenius projekt Think for the Future

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Comenius projekt Think for the Future V nedeljo, 14. 6. 2009, sva se dijakinji ETRŠ Brežice Klaudija Župevc in Aleksandra Požun ter profesorice Elena Mlakar, Katja Bogovič, Ljerka Švagel in Ester Cerinski odpravile na letališče Jožeta Pučnika, da bi poletele proti Londonu. Za naju z Aleksandro je bilo prvič, da sva leteli z letalom, zato sva ves čas opazovali pokrajino pod seboj in uživali v letu. Seveda sva poslikali vsako zanimivost, da se bova kasneje spominjali te izkušnje in jo delili z najinimi sošolci.

Ko smo pristali na letališču Stansted, smo počakali na dijake in profesorje iz Danske, da se skupaj odpeljemo v 300 kilometrov oddaljeni Mansfield. Tam so nas sprejeli naši gostitelji in nas peljali v tople domove. Naslednji dan smo obiskali šolo, imenovano The Brunts school, kjer smo se najprej spoznali z ostalimi dijaki v tem projektu, iz Danske, Finske, Nemčije ter šole gostiteljice, nato pa si ogledali celotno šolo. V nekaj dneh smo si izmenjali informacije o varčevanju z energijo na posamezni šoli, si ogledali odlomek filma Robin Hood, obiskali Sherwoodski gozd ter spoznali njegovo zgodovino in drevesne vrste. Zadnji skupni dan na šoli smo imeli delavnice, v katerih smo primerjali gozdove različnih držav med seboj, opisali svojo idealno učno uro, pisali dnevnik in predstavljali ugotovitve delavnic. Naši gostitelji so bili z nami zelo prijazni, saj so nas potrpežljivo vozili naokoli in nam razkazovali mesto. Zadnja dva dni bivanja v Veliki Britaniji pa smo izkoristili za spoznavanje Londona in njegovih znamenitosti. Potovanje s podzemno, ogledovanje slik v Nacionalni galeriji, obisk parlamenta in prijateljstvo med dijaki in učitelji so doživetja, ki se jih bomo vedno spominjale.

V prvem letu projekta smo izvedli tekmovanje med dijaki prvih treh letnikov v varčevanju energije na šoli. Zmagali so dijaki 1. Ae razreda in si prislužili dva dni prosto. Dijaki so svojo nalogo resno vzeli in pridno ugašali luči in računalnike. Vsak mesec merimo porabo elektrike in v naslednjem šolskem letu smo si zadali cilj, da jo zmanjšamo za 5 %. Po zagotovilu Lokalne energetske agencije Dolenjska - Posavje - Bela krajina spada naša šola med učinkovitejše glede porabe energije, saj je letna poraba na m2 75 kWh.

Z dijaki iz Finske smo si izmenjali informacije o njihovem načinu življenja, velikosti hiš, porabi energije... Ugotovili so, da je cena kWh električne energije enaka v obeh državah. Za njih je cena zelo ugodna, saj ima Finska dvakrat večji BDP kot Slovenija, in ne prispeva k varčevanju z elektriko. Ogrevalna sezona pri njih je dva meseca daljša, hiše pa so po večini lesene in poleti uporabljajo klimatske naprave za hlajenje. Seveda brez savne tam gori ne gre. Izvedli smo delavnico o globalnem segrevanju za učence OŠ Podbočje. Pokazali smo jim, kako si lahko izračunajo družinski izpust ogljikovega dioksida in na kakšne načine lahko varčujejo z energijo, da bo izpust čim manjši. Ugotovili smo, da se dobro zavedajo posledic globalnega segrevanja, ne ravnajo pa vedno v skladu z navodili za manjši izpust CO2. V naslednjem šolskem letu bomo ponudili delavnice za vse OŠ v občini Brežice in upamo, da bomo na ta način prispevali k bolj racionalni porabi energije in večji skrbi za okolje.

Klaudija Župevc in Aleksandra Požun,ETRŠ Brežice

« Nazaj na seznam