Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cvetna nedelja v Cerkljah ob Krki

Objavljeno: Nedelja, 14.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Cvetna nedelja v Cerkljah ob Krki

Na današnjo cvetno nedeljo so predvsem najmlajši k blagoslovu prinesli butare in ostalo zelenje.

Današnja nedelja, zadnja pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, je poimenovana cvetna nedelja. Po cerkvah so potekali blagoslovi butaric, oljčnih vejic in drugega zelenja, simbolov rodovitnosti in novega življenja.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Po krščanski simboliki so palmove veje znamenje zmagoslavja in kraljevanja, predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave. Katoličani zato po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, teden pred veliko nočjo k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga verniki pogosto povežejo v butare. Duhovniki so ga še pred bogoslužjem blagoslovili pred cerkvijo, nato pa v procesiji med petjem odnesli v cerkev. Med mašo so prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, kakor jih je opisal evangelist Luka.

Jutri se v Katoliški cerkvi začne t. i. veliki teden, katerega vrhunec bo velikonočno tridnevje (veliki četrtek, veliki petek in velika sobota) ter seveda velika noč prihodnjo nedeljo, 21. aprila.

V župniji Cerklje ob Krki, od koder so spodnje fotografije, je tamkajšnji župnik mag. Janez Žakelj blagoslovil številne butare, ki so jih prinesli predvsem najmlajši, po maši pa so izbrali in nagradili tudi največjo in najlepšo butaro.

R. R.
« Nazaj na seznam
»