Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cvetno nedeljo so verniki praznovali doma

Objavljeno: Nedelja, 05.04.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_1247

Da je danes cvetna nedelja in se začenja veliki teden pred veliko nočjo, spomni tudi z lično izdelano butaro okrašen kozolček v Župeči vasi.

Teden dni pred največjim krščanskim praznikom veliko nočjo kristjani praznujejo cvetno nedeljo. Letos je ta zaradi epidemije novega koronavirusa potekala brez tradicionalnih množičnih blagoslovov zelenja, župniki so v praznih cerkvah, brez navzočnosti vernikov, simbolično opravili blagoslov zelenja, verniki so lahko tudi doma pripravili zelenje z vrtov ali butare in jih blagoslovili z blagoslovljeno vodo.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Zato verniki na ta dan po navadi k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga spletejo v butare. Po krščanski simboliki so palmove veje znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa simbol miru in sprave.

Cvetna nedelja je uvod v veliki teden, ko se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja. Bližajoče se velikonočne praznike (velikonočno tridnevje, ki se začne na veliki četrtek, velika noč in velikonočni ponedeljek) bodo zaznamovali ukrepi slovenskih škofov ordinarijev zaradi epidemije novega koronavirusa.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!