Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan kruha, vina in salam ponovno napolnil grajsko dvorie

Objavljeno: Četrtek, 23.06.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (92)

Na brežiškem grajskem dvorišču se je na dogodku Dan kruha, vina in salam po daljšem času spet trlo obiskovalcev.

Po dveh letih premora je dogodek Dan kruha, vina in salam na lep sončen dan poskrbel, da se je na grajskem dvorišču brežiškega gradu tradicionalno trlo obiskovalcev, željnih dogajanja in dobre volje. Včerajšnji dogodek sta uradno odprla Gasilski pihalni orkester Loče in direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar, ki je pozdravila obiskovalce in sodelujoče. Na stojnicah ste lahko obiskali vseh šest vinogradniških društev iz občine Brežice ter z nakupom degustacijskega kozarca in bonov degustirali najboljša lokalna vina.

Stojnice so se šibile pod dobrotami lokalnih ponudnikov

zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (71)

Na stojnicah, ki so se šibile pod dobrotami lokalnih ponudnikov, je bila gneča.

Dneva kruha, vina in salam ni brez stojnic, kjer so za dobro voljo skrbeli: Društvo vinogradnikov Bizeljsko, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč, Društvo vinogradnikov Dolina - Jesenice, Vinogradniško društvo Pišece in Vinogradniško društvo Sromlje. Poleg vin so se stojnice šibile tudi pod drugimi domačimi dobrotami, za katere so poskrbela turistična društva: Turistično društvo Artiče, Turistično društvo Bizeljsko, Občinska turistična zveza Brežice in Turistično društvo Dobova, Turistično društvo Globoko, Turistično društvo Kapele, Turistično društvo Pišece in Turistično društvo Sromlje. Piko na i pa so dali ponudniki salam, suhomesnatih izdelkov in sirov: Kmetija Benkoč, Mesarija Krošelj in Market Dušak. Na dogodku pa je dišalo tudi po golažu, ki ga je pod budnim očesom Mira Kovačiča skuhalo TD Dobova.

Izbor najboljšega kruha vsako leto težji

zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (99)

Najboljši mešani kruh je spekel Anže Šoštarič, najboljši beli kruh pa je nastal izpod rok Tatjane Kramer.

Tudi letos je potekalo tekmovanje v peki domačega kruha, za katerega je svoj kruh oddalo 34 pekov in pekaric, ki so skupno na tekmovanje oddali 39 kruhov, tekmovalo je 26 belih kruhov in 13 črnih mešanih. Komisija je imela zelo težko nalogo. Slavka Preskar kot predsednica komisije ter Mira Budič in Roman Matjašič kot člana komisije so dodelili točke vsakemu kruhu posebej. Tokrat sta bili dve kategoriji, in sicer kategorija beli in kategorija črni mešani kruh. V vsaki kategoriji je bil izbran kruh, ki je dobil največ točk. Komisija je pri tem ocenjevala zunanji videz in obliko, videz in lastnost skorje ter sredice, vonj skorje in sredice ter okus skorje in sredice. Najboljši mešani kruh je spekel Anže Šoštarič z 49,4 točke od 50 možnih točk, najboljši beli kruh pa je nastal izpod rok Tatjane Kramer, ki je prejela 48,9 točke. Potekala je tudi razstava in degustacija kruhov, ki so tekmovali.

Pester glasbeni in plesni program je poskrbel, da je bil dogodek še bolj prijeten

zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (103)

FS Duplo Pišece med nastopom

Temperaturo je dodatno dvignilo pričakovanje koncerta simpatične Tinkare Kovač, ki se je na odru pridružila Gasilskemu pihalnemu orkestru Loče, odličen program pa sta sooblikovali tudi Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče in Folklorna skupina Duplo Pišece. Ker pa je to dogodek vina, sta prireditev obiskali tudi 6. vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 23. cvičkova princesa Anja Smerke, ki sta zbranim povedali nekaj več o svojem poslanstvu.

Tudi letos listine za najboljše Županovo vino

Župan Ivan Molan je tudi letos podelil listine vsem vinogradnikom in vinogradniškim društvom, ki so svoja vina oddali na tradicionalnem, že 10. zapovrstjo, izboru za Županovo vino Občine Brežice in uradno razglasili letošnje zmagovalce.
zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (166)

Zmagovalci izbora Županovo vino 2022 z županom Ivanom Molanom, predsednico ocenjevalne komisije Mileno Rožman ter 6. vinsko kraljico Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 23. cvičkovo princeso Anjo Smerke


Najboljši Oštrbenk, Nujec in Petan

Najboljše Županovo vino, cviček PTP, je pridelal Franc Oštrbenk iz Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki z oceno 16,23. Nagrado je prejela tudi predsednica društva Melita Oštrbenk. Najboljše Županovo vino, beli bizeljčan PTP, je pridelala Klet Nujec z oceno 17,50. Nagrado je prejelo tudi Društvo vinogradnikov Bizeljsko, iz katerega prihaja zmagovalec, prevzel jo je predsednik Blaž Zagmajster. Izbrano županovo vino laški rizling je pripadlo Vinogradništvu in vinarstvu Petan iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,00. Nagrado je prejelo tudi VD Sromlje, ki jo je prevzel predsednik Franc Hrastovšek.

Ponovno pestro dogajanje že 15. 7., ko se bo začela Mestna promenada
zptm_brezice_dan_kruha_vina_in_salam_2022 (138)

Tinkara Kovač ob spremljavi Gasilskega pihalnega orkestra Loče


Letošnji dogodek Dan kruha, vina in salam, ki ga je povezovala Alja Kovačič, je postregel z izjemnim dogajanjem in na veliko veselje organizatorja ZPTM Brežice tudi z velikim obiskom, kar je kazalnik, da so ljudje pestro poletno dogajanje že zelo pogrešali. Od 15. do 31. 7. bo v Brežicah ponovno pestro, saj prihaja osvežena Mestna promenada, ki bo postregla z več kot 25 dogodki za vse generacije. Dogodki bodo brez vstopnin.

Pripravila: Barbara Srečković Žlak, foto in video: R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»