Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan odprtih vrat na strelišču Slovenske vojske Radna in obrambni dan posavskih srednjih šol

Objavljeno: Sreda, 02.10.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
obrambni dan za srednješolce
Obrambni dan, za katerega so se morda dijaki 4. letnikov Gimnazije Brežice, Ekonomske in trgovske šole Brežice ter Šolskega centra Krško-Sevnica spraševali: »Kaj nam je sploh tega treba«, se je odvil in zaključil z zadovoljstvom mladih in željo po ponovitvi.

Teritorialni polk 72. brigade je namreč v sodelovanju s člani organizacije Zveze slovenskih častnikov Brežice, člani organizacije Zveze slovenskih častnikov Krško, pripadniki Izpostave Civilne zaščite iz Brežic ter pripadniki Vojaške zdravstvene enote 17. 9. 2019 na strelišču Radna nad Sevnico organiziral in uspešno izpeljal izobraževanje, teoretično usposabljanje in praktično usposabljanje s polavtomatsko puško kalibra 7,62 MM.

Ker pa streljanje z orožjem, pri čemer ni pomembno, za kakšno orožje gre, ni in ne sme biti zabava, so bili naši dijaki najprej seznanjeni z osnovami varnega rokovanja z orožjem. Da bi dijake seznanili vsaj z delom nalog, ki jih opravlja Slovenska vojska, ter z opremo, ki jo pri tem uporabljajo, so:
  • dijakom ponudili možnost streljanja na trenažerju,
  • dijakom ponudili možnost razstavljanja in sestavljanja avtomatske puške,
  • predstavili pehotno oborožitev,
  • predstavili drugo vojaško opremo,
  • izvedli tekmovanje v spretnosti in hitrosti na provizorično narejenem vojaškem poligonu ter
  • predstavili postopek dajanja nujne prve pomoči nezavestnemu.
Pripadniki Izpostave Civilne zaščite iz Brežic pa so dijake podrobno seznanili s postopki, ki smo jih dolžni mi kot državljani izvesti v primeru nesreč, ter s postopki, ki jih v okviru njihove službe izvajajo njihove usposobljene osebe pri osebnih in naravnih nesrečah.

Za zaključek so dijaki in dijakinje, ki so dosegli najboljše rezultate v streljanju s polavtomatsko puško kalibra 7.62 MM, prejeli medalje. Prehodni pokal v tekmovanju med Gimnazijo Brežice in Ekonomsko in trgovsko šolo Brežice je v trajno last osvojila Gimnazija Brežice. V tekmovanju med oddelki Šolskega centra Krško-Sevnica je zmago slavil oddelek tehnik računalništva.

In ker »prazna vreča ne stoji pokonci«, so dijake in vse udeležence presenetili tudi kuharji Slovenske vojske, ki so postregli z najboljšo vojaško enolončnico.

Na podlagi vprašanj in pogovora z dijaki bi se za tokratni obrambni dan, preživet s pripadniki Slovenske vojske, Civilne zaščite in člani Zveze slovenskih častnikov, lahko napisalo, da je dosegel svoj cilj, saj so dijaki pokazali željo po udeležbi na vojaških taborih ter željo po pridobitvi štipendije, zaradi zaposlitve v Slovenski vojski.

Besedilo: Maja Inocente
Fotografija: Janez Godler
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

27.05.2019 | Oglas

Kako hitro do specialista?

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci