Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Dan za zdravje« v Sevnici

Objavljeno: Sreda, 22.05.2019    Rubrika: PANORAMA
rk sevnica_dan za zdravje (1)

Aktivistke sevniškega RK s predsednico območnega združenja Bredo Drenek Sotošek (na sredini)

Ob tednu Rdečega križa in Dnevu medicinskih sester je Območno združenje Rdečega križa Sevnica v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica pripravilo prireditev na stojnicah na temo »Dan za zdravje«.

Prireditev je potekala v centru Sevnice poleg Kmečke tržnice. Na prireditvi so predstavili raznolike dejavnosti Rdečega križa, Zdravstveni dom pa je s Centrom za krepitev zdravja sodeloval z zdravstveno vzgojnim programom. Občanom so svetovali o zdravem načinu življenja in prikazali dejavnike tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. Pripravili so tudi test hoje, poleg svetovanja pa je potekalo tudi merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter svetovanje o zdravi prehrani. Medicinske sestre in bolničarji prve pomoči RK so prikazovali temeljne postopke oživljanja, obiskovalci so si lahko vodeno ogledali SVIT-ov model debelega črevesa in se podučili o nevarnostih raka v tem delu telesa ter tudi model dojk za učenje samopregledovanja.

Rdeči križ je obiskovalce seznanil s svojimi mnogoterimi dejavnostmi in vabil k prostovoljnemu delu v njihovi organizaciji. Na prireditev so povabili še druga društva s področja varovanja zdravja in preprečevanja bolezni: Posavsko in Obsoteljsko društvo za boj proti raku, Društvo za preprečevanje osteoporoze, Društvo za fibromialgijo, Društvo sladkornih bolnikov Posavja, Koronarni klub Sevnica. Obiskovalci so se sprehodili med stojnicami in na vsaki so lahko dobili zanimive nove informacije, ki jim bodo pomagale varovati in krepiti zdravja.

Tekst in foto:  Mojca Pinterič Krajnc
« Nazaj na seznam