Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan Zemlje povezali s tematsko potjo

Objavljeno: Petek, 30.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Gozd je kultura 2021 (51)

Nova maskota tematske poti Gozd je kultura je igrivi Waldi.

22. april, ko praznujemo dan Zemlje, je tudi dan tematske poti Gozd je kultura, ki se vije okoli vznožja sevniškega gradu.

Zanimiva učna pot je odprta vse dni v letu in nudi prijeten sprehod z interaktivnim raziskovanjem grajskega gozda ter njegove okolice. Na začetku poti stoji mogočen deblak (imitacija votlega debla), v katerem je na edinstven način predstavljeno kar 32 drevesnih vrst. Na zaključku poti, ki vodi mimo gozdnega telefona, grajskega vinograda in skozi park, stoji čebelnjak. Zanj in za čebele v njem skrbi čebelarka Nevenka Strnad.

Za letošnje nepozabno doživetje ob omenjenem dnevu je za doživeto raziskovanja narave skrbel prikupni Waldi, nova maskota tematske poti v stilizirani podobi drevesa s temno rjavim deblom ter z veliko zeleno krošnjo in prešernim nasmehom. Ime Waldi je povezano z nemškim imenom Sevnice iz leta 1256, ko se je območje okoli sevniškega gradu imenovalo Lichtenwald, kar v prevodu pomeni svetel gozd in svetel listnat gozd je še vedno del grajskega pobočja. Morda se boste v prihajajočih prazničnih prvomajskih dneh podali po omenjeni tematski poti, ki je lepo označena.

S. R.
« Nazaj na seznam