Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes: Festival na Ajdovskem gradcu

Objavljeno: Petek, 22.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ajdovski gradec (111)

Arheološko najdišče Ajdovski gradec nad vasjo Vranje pri Sevnici

Arheološki park Ajdovski gradec, ki leži na nadmorski višini 436 metrov nad dolino Vranjskega potoka in je oddaljen 8 kilometrov severozahodno od Sevnice, je pomemben del preteklosti, saj je ena najbolj raziskanih zgodnjekrščanskih naselbin v Sloveniji. V današnjem poznem petkovem popoldnevu se bo v naselbini, kjer so lepo ohranjeni in vidni kamniti ostanki, odvijal Festival Ajdovski gradec.

Ajdovski gradec (59)

Pot, ki se vije ob robu gozda, je lepo urejena.

»Dobimo se ob 17.30 pri hiši Muce Copatarice, za katero ne vemo, ali bo doma. Pot bomo nato nadaljevali do vrha naselbine, kjer bomo zavrteli čas nazaj. Obiskovalci se boste lahko preizkusili v lokostrelstvu, mletju žita, lahko boste predli, zakurili ogenj in spekli kruhke po najstarejšem receptu. Ko bo začel padati mrak, se bomo pripravili na obred ob enakonočju. Obiskovalcem svetujemo obutev in oblačila, ki bodo primerni terenu, letnemu času in uri. S seboj lahko prinesete kakšen prenosni glasbeni inštrument in tudi kakšno sedalo … Pa tudi ročno svetilko, če bi zmanjkalo bakel ...« vabi svetovalka za kulturo na KŠTM Sevnica Eva Urh.

Preživite čas jesenskega enakonočja, ko sta dan in noč enako dolga, potem pa se začnejo noči daljšati, dnevi pa krajšati, na Ajdovskem gradcu in podoživite preteklost.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte