Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes je velika noč, praznik veselja in upanja

Objavljeno: Nedelja, 04.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
-5788224928382382598

Velika noč je največji krščanski praznik, ker ta dan kristjani praznujejo največji čudež in temelj njihove vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

Na najpomembnejši krščanski praznik, veliko noč, se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja oz. zmage življenja nad smrtjo. Vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih je temelj krščanske vere, prinaša upanje in veselje. Že drugo leto zapored zaradi epidemije ne bo jutranjih vstajenjskih procesij, velikonočne svete maše pa bodo potekale brez prisotnosti vernikov.

Župniki ob 8.00 zvonijo z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika. Škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8.00 zberejo na velikonočnem zajtrku ter ob molitvi uživajo dobrote, blagoslovljene na veliko soboto (marsikdo si sicer velikonočne jedi privošči že takoj po blagoslovu). Župniki (duhovniki) darujejo velikonočno sveto mašo sami v svojih zaprtih župnijskih cerkvah brez udeležbe vernikov in brez somaševanja. Župnik naj obvesti župljane, kdaj bo obhajal sveto mašo, in jih povabi, naj se mu v duhu pridružijo, piše na spletni strani Slovenske škofovske konference. Škofje vabijo vse vernike, da spremljajo prenos velikonočne svete maše preko medijev in prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo ob 12.00.
3606060194878167604

Prazen božji grob ...


Danes dovoljen obisk sorodnikov v drugi regiji

Današnji praznični dan je edini dan v 11-dnevni zaustavitvi velikega dela javnega življenja (od 1. 4. do vključno 11. 4.) kot posledice ostrejših vladnih ukrepov zoper širjenje novega koronavirusa, predvsem njegove angleške različice, ko je kljub omejitvi gibanja na regije dovoljeno prehajanje med regijami za obisk najožjih sorodnikov. Na zasebnih površinah se lahko na veliko noč druži največ šest ljudi iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo.

R. R., foto: J. Ž.
« Nazaj na seznam