Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Delavnica pletenja peharjev

Objavljeno: Četrtek, 26.01.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC00326

Delavnica pletenja peharjev je odlično uspela.

V mrzlem sobotnem dopoldnevu, 21. januarja, so v Društvu za ohranitev podeželja Veliki Trn izvedli delavnico pletenja peharjev.

Za slamo so v lanskem avgustu poskrbele članice Pogovorne skupine za starejše, ki so s srpi požele tritikalo, jo povezale v snope ter omlatile s cepci. Udeleženke delavnice so spoznale oblikovanje viter iz leskovih kolov in iz vrbovih vejic, ki jim po domače rečemo 'bike'. Sodelovale so tudi pri čiščenju in pripravi slame za samo pletenje. Prikaz pletenja peharjev je izvedla Zofija Prah, ki je vsem udeleženim natrosila obilo modrih nasvetov. Za pletenje so potrebovale še usnjen tulec, skozi katerega so potiskale snop slame in šilo, s katerim so pripravile prostor za vitre.
DSC00347

Pridne roke so se predano lotile izdelave peharjev.Na delavnici so lahko spoznale fazo priprave materiala in začetek samega pletenja. Dogovorile so se za nadaljevanje delavnice, kjer bo prikazan tudi nadaljnji postopek.

Dopoldne je zelo hitro minilo ob učenju in sproščenem klepetu, začinjeno s smehom in dobro voljo. V društvu si prizadevajo za prenos znanja spretnosti starih veščin na mlajšo generacijo, kar je dober primer medgeneracijskega druženja, hkrati pa želijo opozoriti na visoko vrednost ročnega dela, ki v sodobnem potrošniškem svetu ni več dovolj cenjena.

Irena Janc
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte