Časopis za pokrajino Posavje
3.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Delavnica pletenja peharjev in košar

Objavljeno: Ponedeljek, 27.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
delavnica veliki trn (4)

Z delavnice pletenja peharjev in košar na Velikem Trnu

Društvo za ohranitev podeželja Veliki Trn je mimnulo soboto organiziralo prikaz pletenja peharjev in košar. Ideja se je porajala na enem od srečanj Pogovorne skupine za starejše in dve članici sta bili pripravljeni deliti svoje znanje z drugimi.

Zofija Prah je udeležence učila spletati peharje iz trave in viter. Del materiala je nabrala in pripravila sama, del pa so prinesle s seboj članice ročnodelske sekcije DU Brestanica. Za prikaz pletenja košar iz viter in vrbovega šibja pa je poskrbela Terezija Češnjevar, ki je ves material za košaro pripravila sama. V času druženja je tudi spletla košaro in tako prikazala celoten postopek izdelave, na ogled razstavila tudi nekaj svojih čudovitih izdelkov.

Vsi prisotni so bili navdušeni nad znanjem in spretnostjo, ki počasi tone v pozabo, saj ekonomsko ni zanimiva. Obe rokodelki spletata izdelke za svojo dušo in ne za zaslužek, saj želita svoje znanje predati mlajšim generacijam kot del naše tradicije. Izpostavili sta, da je v današnjem času težko v naravi nabrati kvaliteten material za pletenje.

Domačini so bili zelo veseli obiska ročnodelske sekcije DU Brestanica, saj se tako spletajo nove vezi, izmenjujejo nova znanja in tkejo posebna prijateljstva. Za veselo vzdušje je poskrbel Aleš Češnjevar s svojo harmoniko, poleg nje pa je zadonela tudi slovenska pesem.  Razšli so se v želji, da se zopet srečajo.

Irena Janc
« Nazaj na seznam