Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Delavnice v MC Brežice: Strategija za mlade

Objavljeno: Petek, 09.07.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
strategija delavnice
Zdaj imaš priložnost, da vplivaš na dogajanje v Posavju. Pridi in povej na glas, česa v Posavju ni pa bi si želel/-a imeti!

V Mladinskem centru Brežice smo v sklopu projekta MI! – mladinski inkubator izvedli delavnice na temo Strategije mladih na področju mladinske politike v Posavski regiji.

Delavnice so najprej potekale online, kjer smo se v okviru treh srečanj sestali s predstavniki Mladinskega centra Krško, Zavoda RS za zaposlovanje (območna služba Sevnica), Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Knjižnice Brežice, Kluba Metulj, Društva podeželske mladine Brežice, Kluba posavskih študentov, Društva študentov Brežice, Regionalne razvojne agencije Posavje, Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Občine Brežice, Radiokluba Sevnica.

1. in 2. julija smo se srečali še v živo, v MC Brežice, kjer so pri aktivnostih sodelovali tudi mladi iz Posavja. Prvi dan delavnice smo strnili glave in podali predloge za bolj kvalitetno ter prijazno življenje v naši regiji za mlajšo populacijo. Naslednji dan delavnic pa smo se zbrali mladi in predstavniki organizacij ter priporočene ukrepe pokomentirali in seznam še dopolnili.

Delavnice je vodila Maja Drobne, ki ima že ogromno izkušenj s področja mladinskega dela in pripravo strategije ter je tako strnila mnenje o delavnicah: »Mnenja mladih o strategiji Posavske regije so bila predvsem v potrebi po povezovanju in spodbujanju mladih za bolj proaktivno sodelovanje na vseh področjih. Mladi si želijo spoznati karierne možnosti na kariernih sejmih in svoje priložnosti vidijo tudi v Kariernem centru Posavja, ki bi združeval tako zaposlovalce kot mlade ter združeval načrtovanje potreb po novih delovnih mestih v regiji. Želijo si več neformalnega izobraževanja in mehkih veščin, ki jih potrebujejo za bolj uspešen nastop na trgu dela. Izpostavljena je bila tudi potreba po naslavljanju duševnega zdravja in detabuizacije le-tega, saj je tudi kot posledica covida-19 vse več mladih v stiskah, zato je prav, da jim lokalno okolje zagotovi podporo. Mladi si želijo dostopnih športnih površin, možnosti za mobilnost po urejenih kolesarskih poteh, ne manjka pa niti ambicija za najdaljši zipline v Sloveniji.«

Kaj pa o delavnicah menijo udeleženci?

»Takšne delavnice so super za nas mlade. Na zelo sproščen način si izmenjujemo mnenja, predloge, izboljšamo naše kompetence za delo v skupini. Hkrati nas motivirajo, saj v tem, kar počnemo, vidimo smisel, ker smo slišani in so predlogi dejansko na seznamu ukrepov za bolj kakovostno prihodnost mladih.« Tjaša Marinič

»Delavnice so se mi zdele zabavne, sproščene in produktivne. Všeč mi je bilo, ker sem lahko povedal svoje predloge in ker sem imel zelo proste roke pri razmišljanju. Delavnice bi se še kdaj udeležil in priporočam vsem mladim.« Maj V. Tanšek

»Delavnice, namenjene strategiji, so bile sproščene, zanimive, s takšnimi aktivnostmi začneš razmišljati o stvareh, za katere si morda prej menil, da se te sploh ne tičejo, ampak v resnici lahko s svojim mnenjem in idejami vplivaš na spremembo.« Klara Volovec

Strategija mladih na področju mladinske politike v Posavski regiji bo končana in predstavljena v začetku meseca septembra, takrat bodo vidni tudi vsi ukrepi, ki so jih mladi predlagali.

Do takrat so v Mladinskem centru Brežice v sklopu projekta MI! organizirane delavnice, ki bodo mladim prinesle novo znanje in izkušnje za nadaljnjo karierno pot. Več informacij o aktivnostih najdete na naši spletni strani https://www.inkubator-brezice.si/ in Facebook ter Instagram profilu Mladinski inkubator.

Mi se že veselimo in te nestrpno pričakujemo na vseh naših nadaljnjih srečanjih.

Pripravila: Nastja Volovec (ZPTM Brežice, projekt MI!)

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
« Nazaj na seznam