Časopis za pokrajino Posavje
16.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Demenci prijazna točka v DSO Krško

Objavljeno: Četrtek, 06.12.2018    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
DSC_3974
Včeraj popoldan smo v Domu starejših občanov Krško odprli Demenci prijazno točko. To je točka, ki je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem, zaposlenim v različnih institucijah, kot so policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci, kot tudi širši lokalni skupnosti.

Točka nudi zainteresiranim  Informacije  o tem kaj je demenca, kakšni so njeni znaki in kako jo prepoznamo. Nudi pomoč, ko je oseba z demenco v stiski, ker ne ve, kdo je in kje živi ter usmeritve,  kam naj se osebe z demenco in njihovi svojci obrnejo po nadaljnjo pomoč.
DSC_3963

 
Zaradi vse večjega prepoznavanja bolezni v okolju in potrebe o možnosti dostopa informacij o tej bolezni na enem mestu, smo se tudi v našem domu odločili da podamo na Združenje Spominčica Alzheimer Slovenija vlogo za vzpostavitev Demenci prijazne točke. Veseli nas, da smo na podlagi dosedanjega dela in aktivnosti, ki smo jih predstavili v vlogi, bili izbrani za vzpostavitev te oblike pomoči.
 
Dogodka so se udeležili župan občine Krško mag. Miran Stanko, predstavnici Združenja Spominčica Alzheimer Slovenija Marjeta Artnik in Ljudmila Tratnik, stanovalci, svojci in zaposleni v DSO Krško in ostali povabljeni.

Kot je povedala direktorica doma Nuša Masnik, so s prvimi izobraževanji o bolezni demenca v domu začeli že pred dvajsetimi leti. Ob tem se je še posebej zahvalila diplomirani medicinski sestri Martini Žerjav, ki je takrat začela z izobraževanjem in vsa leta do sedaj tudi skrbela za prenašanje znanja na ostale zaposlene in vodenje samega področja dela z osebami z boleznijo demenca.
 
Mihaela Kučič in Sergeja Harapin Kostevc
« Nazaj na seznam