Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobro obiskan dan odprtih vrat največje slovenske vojašnice

Objavljeno: Nedelja, 04.06.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (75)

Na dnevu odprtih vrat so potekale statične in dinamične predstavitve sodelujočih letal na vaji Jadranski udar kot tudi letalstva Slovenske vojske.

Lepo sončno vreme predvsem v današnjem nedeljskem dopoldnevu je v Vojašnico Jerneja Molana Cerklje ob Krki in na letališče privabilo veliko število obiskovalcev, ki so prišli na dan odprtih vrat vojašnice. Hkrati je potekala tudi uradna otvoritev letošnje 11. mednarodne vojaške vaje Jadranski udar (angl. Adriatic Strike), katere osrednji del bo potekal v prihajajočem tednu (med 5. in 9. junijem).

800 udeležencev vaje iz 30 držav

Na otvoritvi vaje so bili postrojeni pripadniki iz večine držav, sodelujočih na vaji. Udeležencev vaje, ki jo organizira in vodi 15. polk vojaškega letalstva (PVL), je skupno okoli 800 iz 29 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike, ter Slovenije, je povedal poveljnik 15. PVL polkovnik Janez Gaube, ki je tudi vodja vaje. Kot je še dejal, na vaji Slovenska vojska (SV) v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami uspešno združuje dosedanje izkušnje in pridobljeno znanje predhodnih vaj, za kar je vaja pridobila mednarodno prepoznavnost in ugled, o čemer govorijo tudi številke, saj je z vsakim letom število sodelujočih držav in letalnikov večje.
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (95)

Na in okoli vojaškega tanka je bila še posebej gneča.Letalniki bodo vzletali iz Cerkelj in Brnika

"Kot poveljniku letalstva SV mi je v čast in ponos, da Slovenija in SV gostita mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2023, ki že enajsto leto poteka v zračnem prostoru in na širšem območju Republike Slovenije. Udeleženci vaje bodo združili znanje, izmenjali dragocene izkušnje, nadgradili dosežene standarde in izpolnili zadane cilje pri izvedbi usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev in letalskih posadk," je pojasnil Gaube. Namen vaje je po njegovih besedah združevanje postopkov in skupno urjenje pri zagotavljanju podpore iz zraka, kar bo podpiralo osem različnih tipov helikopterjev iz šestih držav in devet različnih tipov letal iz desetih držav, devet držav pa bo na vaji sodelovalo z različnimi brezpilotnimi sistemi. Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, madžarski JAS 39 Gripen, britanski Eurofighter EF 2000, nemški Tornado ter ameriški F-16 pa bodo vajo podpirali z matičnih letališč. Skupaj bo vajo podpiralo nekaj več kot 40 letalnikov v zahtevnih simulacijah in scenarijih, ki sledijo standardom zavezništva. 
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (24)

Prihod bojne zastave SV na prizorišče otvoritve vaje


Usposabljanje bo potekalo izven Posavja

Gaube je še omenil, da bo usposabljanje 46 skupin kontrolorjev združenega ognja potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču SV Postojna (Poček), na katerem bodo letalniki, artilerija in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širših območjih Bohinja, Idrije in Bele krajine, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo. "Podpora iz zraka je ključnega pomena pri izvajanju združenih operacij, na katerih je strokoven pristop, usklajeno delovanje in zaupanje med zavezniki osnovno vodilo pri izvajanju operacij visoke intenzitete. Zato je pomembno, da so ti cilji na visokem nivoju in mi si vsako leto na vaji Jadranski udar postavimo še višje. Verjamem, da bomo tudi letos s skupnimi močmi dosegli zastavljene cilje, a na prvem mestu je vedno varnost," je še povedal poveljnik 15. PVL in prenesel pozdrave tudi od poveljnika sil SV generalmajorja Romana Urbanča.
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (41)

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube in župan Mestne občine Krško Janez Kerin


Svoja vrata odprla največja slovenska vojašnica

Nekaj besed je Gaube namenil še dnevu odprtih vrat cerkljanske vojašnice. Pripadniki SV so 15. maja praznovali 32 let od dneva, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. "To je dan SV, dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej pa vrednot osamosvojitvenih prizadevanj naše domovine. S srcem pod uniformo in srcem za domovino tudi po 32 letih ponosno služimo naši domovini, smo zaščitniški, delujemo obrambno, a z močnim bojnim značajem. Prispevamo k svetovnemu miru in stabilnosti ter nesebično pomagamo in sodelujemo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči," je izpostavil in dodal, da v počastitev njihovega praznika že tradicionalno vsako leto potekajo dnevi odprtih vrat vojašnic, na katerih obiskovalcem predstavijo svoje delo in opremo. Tako je danes svoja vrata odprla največja vojašnica SV, Vojašnica Jerneja Molana. 
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (45)

Postrojeni pripadniki vojsk sodelujočih držav na vaji


Uradno slovesnost ob začetku vaje je povezovala Nataša Klobčaver, za glasbeni nastop pa so poskrbele članice Vokalne skupine Mavrice iz Podbočja. 

Številni obiskovalci so si lahko skozi ves dan - drugo polovico dneva je sicer zmotil dež - ogledali opremo in oborožitev SV, statične predstavitve letal in helikopterjev, ki sodelujejo na mednarodni vojaški vaji, ter dinamično predstavitev letalstva SV, skočili so tudi padalci, prav tako so se predstavila lokalna društva in organizacije.
vojasnica-cerklje-dan-odprtih-vrat (32)

Vokalna skupina Mavrice

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»