Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobro obiskan letošnji prvi poletni kino v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Sreda, 06.07.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
1_kino_na_grajskem_dvoriscu (6)

Na grajski terasi se je zbralo lepo število obiskovalcev letošnjega prvega kina (na grajskem dvorišču).

Sinoči se je na grajski terasi pred Viteško dvorano Posavskega muzeja Brežice odvil prvi letošnji poletni kino (na grajskem dvorišču), ki je privabil lepo število obiskovalcev. 84-minutni dokumentarec z naslovom Ena za reko: Zgodba Save govori o ekipi štirih kajakašev, ki je v lanskem letu 11 dni veslala vse od izvira reke Save v Zelencih pri Podkorenu do Jesenic na Dolenjskem oz. meje s Hrvaško. Med 258 preveslanimi kilometri so našli kup dogodivščin, zapletov, spoznanj in uvidov v negotovo prihodnost te prelepe reke.

Kot je še pred predvajanjem filma dejala direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, zadnji dve leti kombinirajo dve prizorišči, zgornjo teraso ob lepem vremenu in spodaj na grajskem dvorišču pod paviljonom, če vreme ni tako naklonjeno. Tudi letos bodo v sodelovanju s Kinom Brežice in s podporo Občine Brežice povabili na šest filmskih večerov; poleg včerajšnjega še vsak torek v juliju (12. 7. bosanska komedija Deset v pol, 19. 7. srbski biografski film Toma, 26. 7. športni dokumentarni film o zlatih košarkarjih 2017) in dva torka v avgustu (9. 8. ameriški biografski glasbeni film Aline, moč ljubezni, 16. 8. norveški družinski film Preko meje). Zahvalila se je Tobiji Medvedu iz Rogaške Slatine, ki zdaj že vse od leta 2014 poskrbi za izbiro in predvajanje filmov. 
1_kino_na_grajskem_dvoriscu (40)

V dokumentarnem filmu o Savi so tudi znani prizori iz Posavja.


Vinar večera je bil Vino Graben z Bizeljskega, priznana mednarodno uveljavljena blagovna znamka vrhunskih vin, ki jo vodita Janez in Mihaela Šekoranja, s pridelavo se ukvarjajo že vse od leta 1991, tradicija v družini pa je stara že več kot sto let. Med drugim imajo tudi repnice, ki jih uporabljajo za shranjevanje vina in so odprte obiskovalcem.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte