Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobrodelna predstava Zvezdica Zaspanka v Vrtcu Mavrica Brežice

Objavljeno: Sreda, 22.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vrtec_mavrica_brezice_predstava_zvezdica_zaspanka (66)

Utrinek s predstave

Avditorij Vrtca Mavrica Brežice se je v torek spremenil v gledališki oder, saj sta se odvili dve ponovitvi gledališke predstave za otroke z naslovom Zvezdica Zaspanka, v kateri igrajo strokovne delavke vrtca, članice dramske skupine Snežinka. Prireditev je imela tudi dobrodelno noto, saj so zbrane prostovoljne prispevke namenili v sklad brežiškega vrtca.

vrtec_mavrica_brezice_predstava_zvezdica_zaspanka (74)

Članice dramske skupine Snežinka

Kot je pred začetkom prve predstave omenila ravnateljica vrtca Silvija Komočar, gledališka skupina Snežinka v Vrtcu Mavrica igra že 19 let. Snežinko od začetka do danes sestavljajo: Gordana Pšeničnik, Bojana Vogrinc, Erika Podvinski, Milena Skočaj in Anica Tomše, Tanja Medved je članica skupine osem let, Darja Petan pa 12. V preteklosti so bile članice še Marija Terihaj, Nevenka Ogorevc, Erika Antončič, Metka Semrajc Slapšak, Marijana Povh in Zvonka Horžen. Vsako leto v prazničnem decembru pripravijo predstavo za otroke brežiškega vrtca, včasih tudi za okoliške krajevne skupnosti. Same priredijo besedila klasičnih, ljudskih in umetnih pravljic, izdelajo kostume in scenografijo ter poskrbijo za svetlobne efekte in režijo. Tokrat so uprizorile kultno pravljico Franeta Milčinskega - Ježka, ki očara otroke vseh starosti.

vrtec_mavrica_brezice_predstava_zvezdica_zaspanka (15)

Obiskovalci prve predstave

Vsebina predstave Zvezdica Zaspanka je sledeča: vsaka zvezda na nebu ima svojo nalogo. Zaspanka je zadolžena, da uspava otroke, vodi mornarje po morju in pesniku pomaga najti pravilne rime. Ker pa je v resnici zaspanka in pogosto zamuja v službo, na Zemlji povzroča zmedo. Tako jo Mesec za kazen pošlje na Zemljo. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, se zvezdica Zaspanka znajde sama med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj in mesto, kjer se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, ji jih hoče ostriči in tako obogateti. To se ne zgodi, ker mu zaradi Zaspankine nedolžne dobrote namesto kamna v prsih začne biti srce. In komet Repatec Zaspanko odpelje nazaj na nebo. Pravljica ima univerzalno sporočilo, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo (povzeto s strani https://www.mini-teater.si/si/articles/2626/zvezdica-zaspanka, 22. 1. 2020).

Kot nam je še zaupala Komočarjeva, je bila predstava odigrana za širšo javnost z namenom zbiranja prostovoljnih prispevkov, ki jih bodo namenili v sklad vrtca. Le-ta je ustanovljen z namenom zbiranja denarja za obogatitvene dejavnosti za vse otroke v vrtcu, hkrati pa zbirajo sredstva tudi za letošnjo prvo izvedbo letovanja na turistični kmetiji Zevnik, kjer bodo priskočili na pomoč tistim staršem, ki ne bodo mogli v celoti pokriti vseh stroškov bivanja na kmetiji. Tudi v preteklosti so v brežiškem vrtcu že organizirali več dobrodelnih dejavnosti, še posebej ko so potrebovali sredstva za postavitev ograje okoli vrtca. Med letom se v vrtčevskem skladu denar nabira tudi z zbiranjem starega papirja, ki ga pridno prinašajo starši, v tem šolskem letu se je pridružilo še kar nekaj donatorjev, česar so v vrtcu zelo veseli.

Obe predstavi si je ogledalo približno 150 ljudi, med katerimi so bili poleg brežiških tudi otroci, starši in stari starši iz drugih koncev občine in širše.

R. R.
« Nazaj na seznam