Časopis za pokrajino Posavje
21.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dolenjevaška Ocvirkijada »zabeljena« s humorjem

Objavljeno: Torek, 31.01.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0798

Za salve smeha so poskrbeli od leve proti desni Primož Razboršek kot Laški vžiguc, Jože Sotelšek in Toni Petrovič.

V Dolenji vasi so v soboto, 28. januarja, v organizaciji KD Žarek Dolenja vas pripravili tradicionalno Ocvirkijado. Dogodek je s pomočjo številnih nastopajočih ter domiselnih izdelkov iz ocvirkov v nabito polni dvorani tamkajšnjega večnamenskega doma uspel nad pričakovanji.

Kot je povedal Toni Petrovič, ki je povezoval program skupaj s šaljivim Primožem Razborškom – ki šale stresa iz rokava kot Laški vžiguc – je bila tokratna Ocvirkijada že štirinajsta po vrsti. Razstavljenih je bilo kar 37 izdelkov z ocvirki, pri čemer je bilo udeleženih 31 parov pridnih in spretnih rok. Seveda pa ne bi bilo ocvirkov brez kolin oziroma t. i. 'fureža', ki lahko, tako Petrovič, predstavlja družinski, sorodstveni oziroma celo vaški praznik. Kot je še izpostavil povezovalec večera, bi se Ocvirkijadi lahko reklo tudi 'festival ocvirkov'.
DSC_0891

Skeč na temo kolin je požel bučen aplavz.Vse zbrane je uvodoma nagovoril predsednik KS Dolenja vas Matej Libenšek, ki je med drugim povedal nekaj besed o delovanju KD Žarek Dolenja vas pa tudi o tradicionalnem pomenu in vlogi kolin v lokalnem okolju ter izpostavil opažanja, da kvaliteta dobrot ob hitrem tempu življenja pada in da se opušča prireja domačega mesa.

NA ODRU SE JE VES ČAS DOGAJALO …

DSC_0902

Na oder so prišle tudi nagrajenke, ki so pripravile domiselne izdelke iz ocvirkov.

V okviru dogodka se je na odru zvrstilo lepo število nastopajočih; najprej so v dvorani zablestele članice ŽePZ Prepelice, nato so na oder prišli tudi Ljudski pevci Ajda in navdušili z domiselnimi besedili pesmi. Meh harmonike je z nasmeškom na obrazu raztegnil Jože Sotelšek skupaj z vnukom Davidom Laznikom, z njima sta zapeli tudi članici družine Sotelšek Julija in Alenka. Laški vžiguc je spretno zaigral na klarinet, publiko pa je razveselil še ubrani nastop Ansambla Fora. Pred publiko je svoje stihe z naslovom »Pokoronska ocvirkijada« predstavila Branka Jenžur, družbo pa sta ji delala mlada Jakob Zorko in Miha Kortnik, ki sta tudi sama odrecitirala dve pesmi. Proti koncu pestrega programa je na oder prišla še učenka Glasbene šole Krško Eva Stergar in samozavestno odigrala pesem na saksofon.

Sledil je tudi težko pričakovani skeč Gledališke sekcije Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn. Skeč so naslovili kar: »Nič ne bomo klali«, dogajanje, ki je dodobra nasmejalo publiko, pa je bilo predstavljeno v svetoduškem narečju.

Ob odru so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo risbic prašičkov, ki so jo pripravili otroci iz Vrtca Krško, enota Tonček Dolenja vas.
DSC_0918

Ob koncu je bil čas tudi za druženje in pokušino ocvirkovih dobrot.… PESTRO IN ŽIVAHNO PA JE BILO TUDI OB POKUŠINI DOBROT IZ OCVIRKOV

Prva Ocvirkijada je potekala že leta 2008, leta 2016 pa so se v Dolenji vasi lahko pohvalili kar s 50-imi prispelimi izdelki iz ocvirkov. Kot že omenjeno, je bila komisija tokrat pri ocenjevanju 37-ih izdelkov pozorna na domiselnost in videz posameznih dobrot.

Prva tri mesta je slavnostno razglasila podpredsednica Društva Žarek Dolenja vas Petra Libenšek Račič; tretjeuvrščena je bila Krystyna Pintarič, ki je iz ocvirkov izdelala Skledice s ptički; drugo mesto je osvojila Nina Špiler z izdelkom, ki ga je naslovila Želje, da ostanem živ. Prvo mesto pa sta si zasluženo priborili Jožica Jordan in Vida Bahč z umetnijo iz ocvirkov, ki je nosila ime Zimske gobice z ocvirki.

Libenšek Račič se je tudi zahvalila vsem nastopajočim in tistim, ki so poskrbeli, da je dogodek uspel. Zahvala za podporo pri izvedbi dogodka je šla tako Mestni občini Krško, KS Dolenja vas in pa PGD Dolenja vas.

Po končani prireditvi je sledilo še druženje ob pokušini dobrot iz ocvirkov, na obloženih mizah pa seveda ni manjkala niti kapljica rujnega.

A. K.
« Nazaj na seznam
»