Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Domači kraji ponujajo mnogo zanimivih zgodb

Objavljeno: Četrtek, 12.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Novi klub, Smarcna 2019 (14)

Majhno cerkev na Šmarčni so zgradili in notranje opremili vaščani Šmarčne sami, le za poslikavo je poskrbel Bojan Sumrak iz sosednje vasi Vrhovo.

Zadnji letošnji avgustovski petek je potekalo v majhni vasi, kjer reka Sava na svoji poti naredi največji rečni zavoj, že drugo srečanje Novega kluba v letošnjem letu, ki je ponudil mnogo zanimivih zgodb.

V Posavju poleg različnih društev in klubov deluje že skoraj dve desetletji Novi klub (ustanovljen je bil leta 2000 na pobudo upokojene novinarke, dopisnice Radia Slovenija Irene Majce). Gre za neformalno združenje novinarskih kolegic in kolegov, ki prebivajo na območju Posavja ali s tega območja poročajo, namenjen pa je druženju, izmenjavi izkušenj, organiziranju, na primer tematskih večerov s povabljenimi gosti, zabavnim in športnim srečanjem, pohodom, izletom in še in še … Prvo letošnje srečanje je potekalo 25. maja in je ponudilo celodneven dogodek s panoramsko vožnjo s starodobniki Kluba ljubiteljev starodobnih vozil Mirnske doline po cvičkovi deželi, 30. avgusta je potekalo popoldansko druženje v vasici Šmarčna in večerno v starem delu Sevnice.

Novi klub, Smarcna 2019 (65)

Šmarčani so bili v preteklosti znani kot dobri ’kavsarji’, saj so vedno nalovili dovolj plavajočega lesa na Savi za mrzle zime.

Dobra polovica članic in članov Novega kluba si je na Šmarčni najprej gledalo cerkvico Marije Pomočnice, ki so jo v kraju postavili v zahvalo za srečno vrnitev iz izgnanstva po 2. svetovni vojni. Zanimiv in duhovit je bil prikaz »kavsanja na Savi«, kjer je Ciril Dolinšek pokazal, kako so včasih lovili plavajoči les, ki ga je prinesla reka Sava predvsem ob močnejših deževnih dneh. Ob ogledu zbirke starega kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov na Dolinškovemu kozolcu so se prebudili dodatni spomini in upokojeni novinar Dela Vlado Podgoršek je podaril gostitelju črnobelo fotografijo z glavnima igralcema ter režiserjem izpred desetletjih, ko so v sosednji vasi Kompolje snemali film o gradnji železniške proge. »Spomin je luknjičav! Vse do srečanja Novega kluba sem bil prepričan, da je fotografija pred četrt stoletja, pa seveda vse, kar se je dogajalo takrat, nastala v vasi Šmarčna. Spominjam se, da sem si ogledal snemanje nemškega filma o gradnji železniške proge. Veliko se je odvijalo na bližnji Savi, vključno s pravcvatim parnikom na vodno kolo, na katerem so peljali lokomotivo. Jugoslovanski scenografi so vasici povsem spremenili podobo: asfaltirana cestišča so zasuli z gramozom, hiše pa prekrili s slamo in koruznico. Med več posnetki sem ujel tudi trenutek, ko je režiser, ki je menda dva meseca zatem umrl, dajal še zadnje napotke glavnima igralcem. O tem sem objavil tudi reportažo v Delu. No, približno tako je bilo takrat okrog snemanja filma, le da se vse to ni dogajalo na Šmarčni, marveč v sosednji vasi Kompolje. Tamkajšnji starejši vaščani se tega verjetno dobro spominjajo, pa tudi več slikovnega gradiva bi morali imeti …« je obudil spomin na enega izmed mnogih dogodkov starosta posavskega novinarstva, ki je kljub svojim osmim križem na plečih še zelo aktiven na več različnih področjih.

Novi klub, Smarcna 2019 (139)

Srečanje so popestrile zabavne kmečke igre na travniku pred Dolinškovim kozolcem.

Po okusni kmečki malici, za katero je poskrbela Marjana Felicijan iz Aktiva žena Šmarčna, in po kmečkih igrah je sledil še obisk koncerta v starem sevniškem mestnem jedru, kjer je nastopila skupina San Di Ego. Skupina, ki jo sestavljajo štirje izkušeni glasbeniki – Sergej Škofljanec (vokal, akustična kitara, klavir), Matic Ajdič (električna kitara, spremljevalni vokal), Martin Rozman (bas kitara, spremljevalni vokal) in Jure Doles (bobni), trenutno velja za eno najuspešnejših slovenskih novih rock skupin, kar so člani skupine dokazali tudi na koncertu v Sevnici.

S. R., foto: S. Radi, R. Retelj

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte