Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

DPM Brežice: Radi bi ustvarili moč podeželja

Objavljeno: Sobota, 12.06.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
dpm_brezice_upravni_odbor

Člani upravnega odbora DPM Brežice na enem od sestankov

Dandanes je še vedno premalo mladih, ki bi jih zanimalo življenje na podeželju, predvsem pa delo na kmetiji. Da bi se to sčasoma le spremenilo in bi bili mladi še bolj ozaveščeni o tem, skušajo s svojim poslanstvom in aktivnostmi vplivati v Društvu podeželske mladine Brežice, ki so ga predlani po nekaj letih zatona ponovno obudili in so v tem času pripravili že kar nekaj omembe vrednih dogodkov.

Prva traktorijada več kot uspela

David Jakolić in Nikolina Delić (1)

David Jakolić in Nikolina Delić

Za ponovno oživitev Društva podeželske mladine (DPM) Brežice je zaslužna zagnana ekipa na čelu s predsednikom Karlom Budičem ter »desnima rokama« Davidom Jakolićem in Nikolino Delić. Kot sta nam slednja zaupala, je bilo DPM Brežice ustanovljeno že leta 1990 in je vseskozi delovalo več kot 20 let, predvsem po zaslugi Jerneja Peterkoviča, ki je vodil društvo, a nato ni imel pravega naslednika pa tudi podeželska mladina ni bila več prav zainteresirana za organizirano delovanje, zato je bilo društvo za nekaj let »zamrznjeno«, a povsem ugasnilo ni nikoli. V letu 2019 so ga ponovno obudili. Trenutno je vanj včlanjenih okoli 40 mladih pretežno iz brežiške občine, njihova povprečna starost je 20 let. Med njimi je tudi kar nekaj deklet, kar je vredno pohvale. DPM Brežice je bilo ustanovljeno z namenom skupnega delovanja kmečke mladine, da se ustvari moč podeželja, ob ponovnem zagonu pred dvema letoma pa so želeli, da se mladi vključijo v kmetijstvo in postanejo bolj ekološko ozaveščeni. »Želeli smo povezati mlade kmete in vedno bolj delamo na promociji naših članov, kmetij, občine, kraja …« pravi David. Društvo spada pod krovno Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), katere poslanstvo je, da preko druženja, povezovanja, pridobivanja znanj in izkušenj krepi samozavest in ponos v mladih s podeželja. Poleg vseh administrativnih zadev, ki so jih morali urediti, so že na prvem občnem zboru pozdravili kar 28 članov. Sledile so udeležbe na kmečkih igrah in organizacija veselic za kmečko mladino. Lani jim je marsikateri velikopotezni načrt, med drugim tudi organizacijo zimskih športnih iger za podeželsko mladino, pokvarila korona, so se pa dobivali preko Zooma na sestankih in izobraževanjih, pripravili so tudi kmečke igre za člane društva v bolj okrnjeni obliki. Vrhunec je sledil ob koncu leta, 26. decembra jim je namreč uspelo izpeljati prvo praznično traktorijado oz. povorko z devetimi okrašenimi traktorji po skoraj celotni občini, ki je uspela v vseh pogledih.
Karlo Budič

Predsednik DPM Brežice Karlo Budič

»Še sami smo bili presenečeni nad neverjetnim odzivom. Lahko samo omenim, da je imel posnetek povorke v samo enem dnevu kar 30 tisoč ogledov, res neverjetno,« je dejala Nikolina, David jo je dopolnil: »Ljudje so nas pričakali ob cestah in nam mahali. Videlo se je, da že zelo pogrešajo dogajanje, še posebej pa so bili navdušeni nad nečim novim, saj na ta način traktorske povorke še ni bilo.« Za konec letošnjega leta načrtujejo drugo povorko s še veliko več traktorji in izpeljavo dogodka na še višjem nivoju.

Načrtujejo organizacijo kmečke tržnice

dpm_brezice05

Povorka okrašenih traktorjev ob koncu lanskega leta je več kot uspela.

14. maja so s pomočjo DPM Suha krajina organizirali spletni regijski kviz Mladi in kmetijstvo, na katerem so se ekipe pomerile v znanju iz treh tem (zadružništvo, biodiverziteta in razvoj lisaste pasme). Svoje znanje je dokazovalo šest ekip mladih, dve ekipi iz DPM Brežice, po ena ekipa iz DPM Krško, DPM Suha krajina, DPM Mirna Peč in DPM Metlika. Strokovno komisijo so sestavljale kmetijske svetovalke Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Ekipi brežiškega društva sta osvojili 3. in 4. mesto. Tretjeuvrščena ekipa v sestavi Anže Turk, Anže Gramc in Rok Kolić se je uvrstila na državni kviz, ki bo 19. junija na Ptuju. Drugo brežiško ekipo so sestavljali Ana Francekovič, Nejc Križančič in Matjaž Žnideršič. V letošnjem poletju, predvidoma julija, imajo v DPM Brežice v načrtu organizacijo kmečke tržnice s ponudbo domačih pridelkov in degustacijo na brežiškem grajskem dvorišču. »Potekala bi v soboto in nedeljo, nekje med 9. in 13. uro. Verjameva, da bi bila dobro obiskana, pa tudi ponudnikov bi bilo toliko, da bi lahko zapolnili vse stojnice,« pravita David in Nikolina, ki med načrtovanimi aktivnostmi omenita še strokovno ekskurzijo članov, udeležbo na kmečkih igrah, ko se bodo spet lahko odvijale, zagnali bi radi spletno stran in ob koncu leta izdali koledar.

Mlade želijo ozaveščati o pomenu kmetijstva

dpm_brezice02

Ekipa DPM Brežice na kmečkih igrah

Med njihovimi člani so nekateri tudi že mladi prevzemniki kmetij, večina pa jih bo to še postala, je prepričan David. Po njegovem mnenju tisti, ki so odrasli na podeželju, znajo to ceniti in bodo tudi večinoma ostali v tem okolju. »Še kakšno desetletje nazaj je bilo drugače, vsi bi šli radi živet v Ljubljano, nihče ni želel ostati in delati doma. K sreči se je zdaj to obrnilo in vedno več je takih, ki ostajajo na domačih kmetijah in jih tudi obdelujejo,« je povedal in dodal, da opaža, da tudi tisti, ki živijo v mestih, vedno bolj cenijo, kaj pomeni imeti doma en hektar zemlje. Nikolina je dodala svoja opažanja: »Veliko več je ljudi, ki ne posegajo po kmečki, bolj zdravi hrani, med njimi je večina mladih. Še vedno jim je lažje in tudi ceneje iti po hrano v trgovino kot pa h kmetu. Opažam tudi, da mladi sicer pomagajo starejšim pri kmetovanju, a jih to ne zanima preveč. Veliko prej posegajo po tehnologiji kot pa npr. traktorjih in kmečkih opravilih.« Zato želijo v DPM Brežice po njunih besedah s svojim delovanjem ozaveščati predvsem mlade, da se začnejo zavedati, kaj pomeni kmetijstvo in zdravo pridelana hrana, ter da se udeležujejo čim več raznih izobraževanj, ki jih bo društvo organiziralo tudi v prihodnje. Dodajata še, da bi bilo bolj primerno in ne nazadnje tudi zdravo, če bi mladi na zabavah uživali vino kot pa druge pijače. Društvo vabi nove člane, ki bi se želeli pridružiti, lahko jih kontaktirate na e-naslov dpm.brezice@zspm.si ali na njihovem Facebook profilu.

Rok Retelj, foto: arhiv DPM Brežice

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam