Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dragocen virginijski brin v grajskem parku v Brežicah bo lahko rasel naprej

Objavljeno: Torek, 08.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Virginijski brin v Brežicah je eden izmed treh te velikosti in starosti v Sloveniji (Foto Komunala

Virginijski brin v Brežicah je eden izmed treh te velikosti in starosti v Sloveniji (foto: Komunala Brežice).

V Javnem podjetju Komunala Brežice, ki velja za eno najbolj inovativnih komunalnih podjetij pri nas, so se pred dnevi posvetili prav posebnemu drevesu v brežiškem grajskem parku. Ker se je virginijski brin, ki je eno izmed treh dreves takšne starosti in velikosti v Sloveniji, zelo nagnil in je grozil njegov padec, so sodelavci Komunale Brežice izvedli njegovo sanacijo.

Drevo virginijskega brina (Juniperus virginiana) takšnih dimenzij (prsni obseg debla 238 cm) je izjemna redkost, velik pa je tudi njegov zgodovinski pomen v okviru grajskega parka, zavarovanega kot območje kulturne in naravne dediščine Slovenije. Glede na navedeno in vitalnost drevesa je bila njegova ohranitev več kot smiselna. Sanacija je bila izvedena na podlagi strokovnega elaborata arboristke Tanje Grmovšek po pridobitvi kulturno-varstvenega soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto.
 
Sodelavci Komunale Brežice so izdelali in namestili t. i. »japonske opore« ter virginijski brin povezali s 40 m oddaljenim hrastom z uporabo 8-tonske povezovalne vrvi in posebnih zank (t. i. varovalni sistem Boa). Pri izvedbi »japonskih opor« so uporabili naravi prijazna gradiva, na primer lesene drogove za opore, za povezovanje pa konopljine vrvi. Pri izvedbi povezave jim je pomagal plezalec in arborist Janez Conta iz Račje vasi.
 
Po navedbi Mitje Simiča iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto je to prva tovrstna sanacija na območju njihove pristojnosti. Izvedba je bila po besedah vodje projekta v Komunali Brežice Krištofa Žnideršiča poseben izziv, a je zadovoljstvo ob dobro izvedenem delu odtehtalo ves napor.

Vir: Komunala Brežice
« Nazaj na seznam