Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Drsališči v Krškem in Brežicah dobro obiskani

Objavljeno: Sreda, 08.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
krsko_drsalisce (22)

Krški šolarji vadijo drsanje pod vodstvom Helene Drakulič.

Dobrodošla popestritev dogajanja in možnosti za rekreacijo v zimskem času so vse bolj priljubljena drsališča. V Posavju so na voljo v Krškem, Brežicah in v Termah Čatež.

Občina Krško je že v letu 2014 v starem mestnem jedru prvič poizkusila z »ledenim« drsališčem, vendar so bili stroški najema, tekoči stroški in stroški vzdrževanja zelo visoki. Po zgledu dobre prakse na Ptuju, kjer so že nekaj let imeli drsališče iz umetne mase, za vzdrževanje katerega so stroški bistveno manjši, je občina nabavila tovrstno drsališče, vendar se ni »prijelo«, zato so iskali nove rešitve. Tako so lani v okviru projekta Mar nam je za skupnost, v katerem sodelujejo Občina Krško, KS mesta Krško, Občina Radeče, Občina Bistrica ob Sotli, Športna zveza Krško in Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, izvedli javno naročilo za drsališče iz naravnega ledu, kot najugodnejšega ponudnika pa izbrali družbo Kota iz Petrovč. Drsališče iz naravnega ledu na 200 kvadratnih metrih so postavili na novi lokaciji – peš coni pri mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško. Pogodbena vrednost za dobavo in montažo drsališča je znašala 60.600 evrov. Drsališče iz umetne mase bo občina prodala.
 
Tako občanom tudi v zimskem času omogočajo nove vadbene programe in rekreacijo za vse generacije, Športna zveza Krško pa skrbi za izvajanje tečaja drsanja in drugih zimskih radosti. Poudariti velja, da je drsanje brezplačno, vključno z izposojo drsalk. Z obiskom do sedaj so zadovoljni, po podatkih Športne zveze Krško namreč beležijo povprečno 80 drsalcev dnevno, ob vikendih pa tudi do 150 dnevno.

Brežiško drsališče lahko v januarju dopoldne zastonj koristijo vse OŠ v občini Brežice

IMG_20191231_150555

Brežiško drsališče lahko v januarju v dopoldanskem času koristijo vse OŠ v občini Brežice.

Kot nam je sporočil Ferdo Pinterič, direktor Zavoda za šport Brežice, ki upravlja z brežiškim drsališčem, bo le-to, veliko približno 300 kvadratnih metrov in postavljeno pred športno dvorano v Brežicah, predvidoma obratovalo do 10. februarja 2020, če pa bodo ugodne vremenske razmere in interes, obstaja tudi možnost podaljšanja tega roka. Zagotovljena je tudi izposoja drsalk in pingvinčkov za drsalce začetnike. Cena drsanja je enaka kot v lanskem letu, tj. 2 evra, enako stane tudi izposoja drsalk. Ob drsališču je zagotovljena tudi ponudba hladnih in toplih napitkov ter prigrizkov.

Glede samega obiska drsališča je zelo odvisno v prvi vrsti od vremena, zaradi odjuge in dežja je bilo nekaj dni izpada, je povedal Pinterič, bolj obiskani so vikendi in prazniki, ko obisk doseže nekje med 100 do 150 obiskovalcev na dan, med tednom oziroma ob delovnih dnevih pa je obiska približno pol manj. Drsališče je sicer zastonj na razpolago tudi vsem osnovnim šolam v občini Brežice, ki bodo termine koristile v dopoldanskem času v januarju. Stroške drsališča Pinterič ocenjuje na približno 30.000 evrov, končna številka pa je odvisna od vremenskih razmer oz. temperatur in števila dni obratovanja.
 
P. P., R. R., foto: P. P.
« Nazaj na seznam