Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Druga generacija bronastih MEPI-jevcev

Objavljeno: Sreda, 20.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
podelitev MEPI bronastih priznanj (57)

Pet od šestih prejemnikov MEPI priznanj z mentorjema Mlakarjem, Španovo in nacionalno koordinatorico Kajfež Ambrožičevo (spredaj) ter zadaj s podžupanjo Somrakovo

V začetku tedna, 18. 11., so na Šolskem centru Krško-Sevnica v klubski sobi kulturnega doma drugo leto zapored organizirali podelitev bronastih priznanj in MEPI značk dijakom, ki so se uspešno spopadli z izzivi preizkušanja lastnih meja skozi zadane aktivnosti Mednarodnega programa za mlade MEPI. Bronasti MEPI-jevci so postali: Matic Plevanič, Žiga Poček (odsoten na podelitvi), Brin Lipovž, Nik Dobrovnik, Blaž Slemenšek in Tim Šušterič.

Gre za globalni program neformalnega izobraževanja, ki poteka že od leta 1956 pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine. Trenutno poteka že v več kot 130 državah sveta, vključuje 1.3 milijona udeležencev, pri čemer se vanj dnevno vključi okvirno 1800 novih udeležencev, po besedah nacionalne koordinatorke Nacionalnega urada Nede Kajfež Ambrožič pa v Sloveniji v njem trenutno sodeluje 2000 mladih udeležencev.

podelitev MEPI bronastih priznanj (9)

Alenka Špan in Matej Mlakar, podporna stebra sodelujočim v projektu

Po besedah mentorjev izvajajočega programa na krški srednji šoli, Alenke Špan in Mateja Mlakarja, je program zasnovan na preizkušanju in premagovanju lastnih zmožnosti, ali kot je za čas svojega življenja in razvijanja programa menil idejni pobudnik programa MEPI, je vsaka mlada oseba sposobna realizirati svoj potencial, v kolikor ima zagotovljene priložnosti za doživetja, izkustva ter osebne zmage: "V meni je več, kot si mislim!" Program od mladih zahteva samodisciplino in samoiniciativnost, sami se odločijo, katere dejavnosti bodo izbrali na področjih športa, prostovoljstva in veščin, si poiščejo inštruktorje in si z njihovo podporo prizadevajo doseči cilje, ki si jih zastavijo na začetku opravljanja dejavnosti. Področja opravljajo individualno, medtem ko večji zalogaj predstavljajo odprave, ki jih morajo opraviti kot skupina, ko morajo opraviti po 12 km dvodnevnih in nočne hoje po neznanem terenu z vso potrebno opremo in hrano v nahrbtnikih. Tudi pri odpravi si morajo določiti namen, ki pa mu sledijo kot skupina. Pred odpravo se morajo poučiti o orientaciji, delu z zemljevidom in kompasom, prvi pomoči, pripravi hrane na prostem, užitnih rastlinah, postavljanju šotora in bivakiranju ter pravilnem pakiranju nahrbtnika. Vključeni v program so za dobro kondicijsko pripravljenost izvedli prek 10 zahtevnih pripravljalnih treningov oz. so po besedah Španove »naredili skupno 320 km, se povzpeli 13.910 m ter spustili 12.173 m. Pri dejavnosti na več področjih je sodelovalo osem inštruktorjev, dva mentorja in voditelja odprav, skupaj pa so v vse dejavnosti vložili 1554 ur prostovoljskega dela.« Prejemniki bronastih priznanj, Matic Plevanič, Žiga Poček, Brin Lipovž, Nik Dobrovnik, Blaž Slemenšek in Tim Šušterič, so se poleg odprav uspešno spopadli tudi z individualno zadanimi nalogami in cilji na področju športa, prostovoljstva in obvladovanja ali nadgradnje že osvojenih posameznih veščin.

podelitev MEPI bronastih priznanj (21)

Podelitev so dijaki pospremili z glasbenim programom, na sliki Katja Volčjak med pevskim nastopom

Ob podelitvi priznanj so prejemniki dejali, da so pripravljeni osvojiti tudi naslednje stopnje MEPI programa za srebrno in v nadaljevanju zlato priznanje, pri čemer bo vsaka stopnja še časovno obsežnejša in zahtevnejša. Priznanja sta fantom, ki so na podelitvi pred udeleženci tudi duhovito strnili vtise s svojih in skupnih podvigov, podelili Neda Kajfež Ambrožič ter krška podžupanja Ana Somrak. Predstavitev udeležencev in njihovih podvigov so dijakinje in dijaki šole popestrili z glasbenimi nastopi, za katere lahko prav tako zapišemo, da bi ti po kakovosti nedvomno sodili ne le na priložnostni ali šolski oder, temveč tudi na večjega, pred katerim bi jim lahko prisluhnilo tudi številnejše občinstvo.

B. M.
« Nazaj na seznam