Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo Materina dušica za otroke iz Pilštanja tudi v času koronakrize ne počiva

Objavljeno: Torek, 17.11.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG-8f551f4d8d949d14e0bdd8450f518baa-V
Društvo Materina dušica Mala hiša Pilštanj se je ustanovila leta 2002, Mala hiša za socialno ogrožene otroke pa je odprla vrata 12. 12. 2005 ob 12. uri. Na leto imamo približno 250 obiskov otrok. Naš program deluje preko celega leta, sprejemamo ob težavah, stiskah in svetujemo za prvo socialno pomoč, ob ločitvah, težavah, ob vikendih, praznikih, počitnicah nudimo brezplačne tabore, ki jih obiskujejo otroci iz socialno šibkih družin in otroci, ki imajo razne stiske, težave. Sodelujemo s starši za dobrobit otroka, tudi eden od staršev se lahko sam udeleži tabora, če je to v korist družine in otroka. Dosti uporabnikov je iz prilagojenega programa, kjer potrebujejo pomoč pri učenju osnovnih stvari, ki jih potrebujemo za življenje. Program je družinskega tipa. Učimo se komunikacije, odkritosti, novih vedenjskih vzorcev, strpnosti, srčnosti, kako pomagati oz. prepoznavati stiske, poiskati pomoč v težki situaciji, učimo delovnih navad, osebne higiene, kuhanja, hišnih opravil za mladostnike, pa tudi kako poiskati službo, stanovanje, upravljati z denarjem, o odgovornosti ... Delavnice so pogovorne, prilagojene glede na starost otroka, otroci imajo možnost osebnega razgovora z izbrano zaupno osebo.

Donatorji so srčni ljudje iz podjetij, klubov in osebno, ki večkrat obiščejo otroke v Mali hiši in se z njimi pogovarjajo, družijo, spoznavajo naš program, podajo svoje predloge, organizirajo. Skupaj z otroki skuhamo in jih postrežemo. Še ko smo prva leta delovali samo poleti v šotorih, so nas obiskovali donatorji in omogočali brezplačne tabore. Kasneje je Lions klub Iliria Ljubljana omogočil nakup Male hiše. Ga. Nevenka Pergar je bila gonilna sila za vso adaptacijo Male hiše. Je botra Male hiše in častna članica. Veseli smo njenih obiskov. Ga. Breda Arnšek iz med. org. SILA in njene članice dobro poznajo naš program že od vsega začetka ter so programu in obnovi Male hiše veliko pomagale. Hvaležni smo vsem donatorjem, ki našemu programu stojijo ob strani, omogočajo delovanje in brezplačne obiske uporabnikom. Številni prehranski priboljški, izleti po Sloveniji, delavnice, morje, potrebščine nam ne bi bile omogočene, če ne bi srčni donatorji to omogočali. Razumemo, da nam vsako leto ne morejo pomagati, da je pomoči potrebnih veliko in morajo pomagati tudi drugim, a vsak košček sestavlja našo pravljično sliko in smo jim neizmerno hvaležni za vso predhodno pomoč. Njihovi dobri žarki ogrejejo srca drugih donatorjev in zato se sodelovanje za dobrobit otrok  nikoli ne preneha. V preteklih letih in tudi letos smo hvaležni za vso pomoč donatorjem: GEN energiji Krško, HESS Brežice, Laykam tiskarni d.o.o. MB, Lions klubu Celje Mozaik, organizatorju viška hrane g. Zdenku Podlesniku, piceriji Santa Lucija Brežice in Kozjanskemu dvoru, Gozdnemu gospodarstvu Kočevje, g. Branku Štunfu, RK Šmarje pri Jelšah, Utež d.o.o., Grawe MB, Oplast Sl. Konjice, Rotary klubu Celje, Leo klubu Rogaška Slatina, Občini Kozje in ostalim donatorjem oz. dobrim ljudem osebno.

V času koronakrize so se stiske povečale, imamo mnogo svetovanj po telefonu, SMS-ih, Vibru, Facebooku itd. Brezplačne tabore imamo lahko samo za otroke iz ene družine, psihosomatske zadeve so v porastu, otroci iz drugih krajev, ki prihajajo k nam, so trenutno prikrajšani. Stiske zaradi nezdrave situacije v že tako prikrajšanih družinah se povečujejo in so zaupne narave. Zato delujemo po telefonu 041 840 727, kjer se otroci prijavljajo tudi za tabore ali pokličejo zaradi stiske. V teh letih so nekateri naši otroci odrasli in sami postali starši. V večini primerov smo z njimi še v stikih. Skupaj s svojimi otroki obiskujejo Malo hišo, saj jim je ostal to drugi dom in midve z Ado kot drugi mami. To odtehta vso delo, nadure, poslušanje stisk in travm iz njihovih življenj.

Ada Požeg,
predsednica Društva MD za otroke
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih

03.11.2020 | Sporočilo

Lesena igrala ob ribniku Resa