Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo Modra sova v 3. študijskem letu

Objavljeno: Petek, 12.01.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCN5772-a

Funkcionalno računalniško pismenost je pri Društvu Modra Sova pridobilo že 220 udeležencev.

Ljudje v tretjem življenjskem obdobju so danes vse bolj aktivni. K temu pripomore tudi zavedanje, da znanje potrebujejo za kvalitetnejše življenje. Le tako lahko gredo v korak s časom, razumejo sodoben način življenja in se znajo odzvati različnim življenjskim okoliščinam. Vseživljenjsko izobraževanje postaja način življenja, »življenjski slog«, in ne nazadnje tudi skrb za miselno kondicijo.

Število članov našega društva počasi raste in se spreminja glede na interese posameznikov. Največ zanimanja je za učenje jezikov in zeliščarski krožek. Jezikovni krožki (angleški in nemški jezik) so prilagojeni stopnji znanja jezika posamezne skupine. Poudarek je na slovničnih strukturah, poslušanju in izgovarjavi, ter širjenju besednega zaklada. Hkrati se udeleženci seznanjajo s kulturo, zgodovino in geografijo držav čigar jezik se učijo. V zeliščarskem krožku udeleženci poglobljeno spoznavajo moč zelišč in začimb ter njihovo dolgotrajnejšo uporabnost za ohranitev zdravja in samopomoč. Učenje poteka tudi na terenu in v naravi.

Ob podpori Občine Brežice in partnerjev Mladinski center (MC) Brežice, OŠ Bizeljsko in Računalništvo Zaplatič Jesenice na Dolenjskem, je društvo izvajalo projekt računalniškega opismenjevanja »Migam z@ računalnikom«, ki ga vodi predsednica društva Lilijana Žiroš ob pomoči prostovoljca Branka Kovačević. Število udeležencev v posameznih skupinah, je zaradi kvalitetnega dela, omejeno. Od meseca septembra 2017 do konca tekočega leta je bilo izvedenih 7 začetnih (48 urnih tečajev) in 1 nadaljevalna skupina (35 urni tečaj). Poleg računalniškega opismenjevanja je društvo izvedlo še enkratna izobraževanja: OSEBNO DIGITALNO POTRDILO, 4 skupine, ki sta ga izvedla Alison Teodorovič in Jože Lovenjak iz Upravne Enote Brežice in E-ZDRAVJE, 3 skupine, ki ga je izvedel Simon Indihar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ljubljana. Skupaj je svojo funkcionalno računalniško pismenost pridobilo 220 udeležencev.

V imenu Društva Modra sova, UTŽO Brežice se zahvaljujem direktorici Zptm Brežice Mateji Gerjevič, ki nam prijazno omogoča koriščenje računalniške učilnice za namen izvajanja računalniških tečajev in učenja jezikov. V času udeležbe na tečajih se udeleženci seznanijo s pestro ponudbo in možnostjo vključitve v aktivnosti, ki jih izvaja Zptm Brežice.

Lilijana Žiroš, predsednica društva Modra sova, UTŽO Brežice


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki