Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo revmatikov Celje – izlet ob reki Savi

Objavljeno: Sreda, 12.05.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Izlet v Loki pri ZM 2021 002

Društvo revmatikov Celje je obiskalo Loko pri Zidanem Mostu.

V soboto, 8. maja 2021, so nas v Loki pri Zidanem Mostu obiskali člani društva revmatikov iz Celja. Njihov namen je bil sprehod ob reki Savi do hidroelektrarne Vrhovo in njen ogled.

Zbrali so se ob 9. uri pred gasilskim domom v Loki. Pridružil sem se jim, da jim predstavim naš kraj. Že začetek izleta je bil zelo obetaven. Na prostoru pred gasilskem domom smo imeli vodeno jutranjo vadbo pod vodstvom domačinke Nežke Koritnik, ki je prava strokovnjakinja na področju pilatesa in na sploh telovadbe. Veliko sledilcev ima na internetu, sedaj je to bilo v »živo«. Vav! Lepo vreme, dobra družba – kaj češ lepšega.

Izlet v Loki pri ZM 2021 003

Program je vključeval tudi ogled HE Vrhovo.

Po kratki predstavitvi naše občine in krajevne skupnosti Loka, smo se odpravili po pešpoti ob reki Savi do hidroelektrarne Vrhovo. Ob poti ni manjkalo vprašanj o reki Savi, o zgodovini kraja in o aktualni problematiki krajanov. Na nekatera vprašanja nisem znal odgovoriti, zato sem jim obljubil, da dobijo odgovore na naslednjem snidenju. Skozi hidroelektrarno nas je vodil Janko Bec, ki je tam zaposlen in dela v izmenah. Posebej za nas je ostal po nočni izmeni. Z veseljem nam je nazorno predstavil delovanje elektrarne. Nadzor elektrarne s 24-urno zasedbo je potreben zaradi položaja, ker je hidroelektrarna Vrhovo prva v verigi elektrarn na spodnji Savi in od njenega delovanja je odvisno nadaljnje usklajevanje obratovanja ostalih elektrarn. Skratka, odgovorno delo. Obvladovati takšno moč je občudovanja vredno. Prehodili smo okrog 5 km in se vrnili nazaj v Loko na zasluženo kosilo. Ustavili smo se tudi na kmetiji Weber in poskusili prve jagode.

Kaj bo za mene, kot zunanjemu opazovalcu ostalo v spomin na ta izlet. Revmatiki so, smo ljudje z boleznijo, ki pričakovano omejuje gibalne sposobnosti. Izlet smo tako temu prilagodili. Smo ga pa obogatili z iskrivo radovednostjo, empatijo in veliko pozitivne energije. Seveda je k temu pripomoglo tudi lepo vreme. Pokazalo se je, da smo željni druženja, socializacije, po več kot letu dni kratenje svobode gibanja. Nekateri so imeli še toliko moči, da so se zapeljali na Lovrenc, na ogled encijana, ki je letos pozno cvetel.

Zahvala za ta izlet gre vodstvu HE Vrhovo (vodiču Janku Becu), organizatorjem Mileni Zemljak in Zoranu Cvaru ter pilates inštruktorici Nežki Koritnik.

B. Koteski
« Nazaj na seznam