Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dvanajsta ročna košnja Cavsarja

Objavljeno: Četrtek, 13.06.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
raka-cavsar-kosnja (9)
Tako kot pretekla leta je tudi letos Turistično društvo Lovrenc Raka v soboto, 8. 6., organiziralo že tradicionalno prireditev s prikazom ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki.

Po kratkem jutranjem posvetu in napotkih predsednika društva Alojza Kerina glede poteka same košnje je tudi letos prvo red odkosil najstarejši kosec, 74-letni Ivan Kozole. Ob zvokih domačega ansambla Raški č'bularji so se najstarejšemu koscu skupaj z grabljicami pridružili še ostali kosci in kosica ter tako složno pričeli z košnjo.
raka-cavsar-kosnja (2)
Da pa ne bi do mailce omagali, so poskrbeli članice in člani Turističnega društva Lovrenc, podžupan občine Krško Silvo Krošelj in raški župnik Franc Levičar s hladno pijačo. Po nekajurni košnji je sledila malica (ocvirki, jajca, domače slane dobrote in raška čebula), ob zvokih domačega ansambla pa veselo petje, ki se je verjetno slišalo daleč naokoli. Resda so letos končali s košnjo malo prej kot lani, a to ni bila ovira za kuharje in kuharice, da ne bi imeli pravočasno pripravljeno končno jed (gobova juha z žganci) ter ostale jedi, ki so še sledile.

Letošnje košnje in ohranjanja stare tradicije so se udeležili župan občine Krško mag. Miran Stanko, predsednik sveta KS Raka Primož Šribar, prijatelji z Bohorja ter kosci iz TD Senovo. V svojem nagovoru sta tako župan kot predsednik sveta KS Raka izrazila veselje, da se ta tradicija, druženje, sklepanje prijateljskih vezi med društvi, ki ohranja ljudske običaje ali stara kmečka znanja, nadaljuje, hkrati pa, kot je še dejal predstavnik TD Senovo Anton Petrovič, se lahko na tak način turistična ponudba v občini Krško izboljšuje ali nadgradi. Župan in predsednik sveta KS Raka sta podelila še priznanje za udeležbo najstarejšemu koscu – Ivanu Kozoletu, najmlajšemu koscu Lovru Vidoviču ter zahvalo najstarejšemu kuharju Tonetu Povhetu. Helena Španovič, vodja skupin Krškega, je vsem navzočim predstavila tudi Šolo zdravja, ki deluje že v 80 občinah po celi Sloveniji, telovadijo pa po metodi 100 gibov doktorja Grišina.  

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam