Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dvorana v Brežicah je bila čisto premajhna

Objavljeno: Sreda, 04.12.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
20191128_172012
»Sprašujem se, od kdaj je lepa beseda stres,« je svoje predavanje začela Sanela Banović, zdravnica, ki smo jo prejšnji teden v okviru projekta Večgeneracijskega centra gostili s predavanjem Objem je darilo, objem je zdravilo. Zanimanje za njeno predavanje je preseglo naša pričakovanja, saj niti dvorana z 250 stoli ni bila dovolj velika, da bi sprejela vse, ki so želeli slišati njeno predavanje.

Sanela Banović je zdravnica, zaposlena na gastro-enterološkem oddelku ljubljanskega kliničnega centra. Svoje delo združuje z izobraževanji na področjih psihologije in psihoterapije, tradicionalne kitajske medicine ter drugih povezanih ved. Zanima jo vpliv sreče in zadovoljstva v življenju na psiho-fizično zdravje in hormonsko ravnovesje v telesu. Želi, da bi ljudje uzavestili pomen stremenja k pozitivnemu načinu razmišljanja, zadovoljstva, druženja in dotikov, spolnosti in gibanja, za kar pa se je treba naučiti skrbno poslušati samega sebe.

»Ljudje potrebujemo stik, dotik in objem. Potrebujemo iskreno komunikacijo, ki je temelj dobrih odnosov. Medicina lahko naredi marsikaj, a pozdraviti bolečine, ki nastane zaradi nerazrešenih odnosov, strupenih besed in slabih emocij (žalost, jeza, zavist, ljubosumje …), ki trajajo dlje časa, žal ne more. Ljudje nujno moramo početi stvari, ki povzročajo sproščanje dobrih hormonov. Tako med najpomembnejše sodijo objem, dotik in poljub. Sledita jim dobra komunikacija in spolnost. Prav tako pomembni pa so še druženje in prijateljstvo, fizična aktivnost in dober spanec.«

Predavateljica je ne samo navdušila s svojimi besedami, temveč je v dvorano prinesla tudi veliko smeha. Glede na pozitivne odzive občinstva in negodovanje tistih, ki mesta v dvorani žal niso dobili, smo se odločili, da predavateljico kmalu spet povabimo v Brežice.

Napisala: mag. Mihaela Kežman, svetovalka področja III

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce