Časopis za pokrajino Posavje
23.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Eko dan na OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško in OŠ Leskovec pri Krškem

Objavljeno: Torek, 14.05.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
OS Rostohar-eko dan (4)
Sobotno dopoldne so učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Leskovec pri Krškem spoznavali, iz katerega vodnega vira priteče voda v šolske pipe, kako odgovorno ravnati z vodo ter kaj se z njo dogaja, ko odteče v kanalizacijo, kako pravilno ločevati in odlagati odpadke. Aktivnosti so na obeh šolah potekale v sodelovanju z družbo Kostak, ki v okviru pobude Vsak en korak pripravlja vsebine, namenjene okoljskemu ozaveščanju vseh generacij.

Mlajše učence je na obeh šolah obiskala veverica Vita in jim povedala zgodbo o prepirljivih smeteh, izvajali so poskuse z vodo, na ogled je bila vodna postaja s praktičnim prikazom vodovodnega in kanalizacijskega sistema. Z zanimanjem so si učenci ogledali tudi smetarski kamion in se preizkusili v svojem poznavanju ločevanja odpadkov. Učence OŠ dr. Mihajla Rostoharja je obiskal tudi tovornjak za odvoz odpadnih voda, saj so marca ustvarili prav posebno poslikavo zanj, ki opozarja, da moramo vsi skupaj skrbeti za vode v našem okolju.
OS Leskovec-ekodan (8)


Učenci sedmih razredov OŠ Leskovec pri Krškem so v sklopu Eko dneva obiskali vodni vir Drnovo, med potjo pa so si ogledali tudi tako imenovani geološki stolpec (ob pešpoti proti Žadovinku), kjer je prikazana sestava tal na Krškem polju. Zaposleni v družbi Kostak so jim predstavili vodne vire v občini Krško, v okviru projekta vodni agent so merili porabo vode, učenci pa so sodelovali tudi v eko kvizu in si ogledali dokumentarni film o problematiki odpadne plastike. OB šoli so posadili tudi brezo, ki jo je kot simbol vztrajnosti pri skrbi za naše življenjsko okolje  in v spomin na eko druženje podarila družba Kostak.

Skupaj so zaposleni v družbi  Kostak v soboto na obeh šolah izvedli kar 30 delavnic, pa tudi sicer so med šolskim letom izvedli številne predstavitve po osnovnih šolah. Objekte za oskrbo s pitno vodo so si v svojem okolju ogledali učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Koprivnica in OŠ Kostanjevica na Krki. Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad so v tem šolskem letu obiskali učenci OŠ Brežice, OŠ Šenčur, OŠ Leskovec pri Krškem, na šolah pa izvajajo tudi predstavitve o ločevanju odpadkov, v marcu je pri tem sodelovalo več razredov OŠ VIX. divizije Senovo in malčki Vrtca Brestanica. V šolskem letu 2018/2019 je bilo v ozaveščevalne aktivnosti družbe Kostak vključenih več kot 1.000 šolskih in predšolskih otrok. 

Ob zaključku teh aktivnosti bo družba Kostak na tržnici Videm v soboto, 18. maja, organizirala tradicionalno Eko tržnico, ki bo namenjena delavnicam izdelovanja eko čistil in bio kozmetike. Osnovnošolci in vrtičkarji bodo pripravljali eko kopalne kroglice, detergent za posodo, toaletne čistilne bombice, kopalne soli, zeliščno milo, naravni deodorant in plastelin. Zeliščarka Alenka Kukman bo prikazala, kako lahko sami doma izdelate eko tablete za pomivalni stroj. V programu bodo sodelovali učenci osnovnih šol in BQL, Stara šola pa pripravlja modno revijo zares trajnostne mode. Vabljeni.

Vir: Kostak
 
 
« Nazaj na seznam
»