Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropski teden mobilnosti - Gremo peš!

Objavljeno: Petek, 13.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
stanko miran in spiler janja

Mag. Miran Stanko in Janja Špiler na predstavitvi aktivnosti in pridobitev v sklopu tedna mobilnosti

S prihodnjim tednom se pričenja vseevropski projekt Evropski teden mobilnostim, kateremu se že nekaj let z vrsto izvedenih aktivnosti in pridobitvami pridružuje tudi občina Krško. Prihajajoči teden bo potekal pod skupnim geslom Gremo peš.

Župan občine mag. Miran Stanko je včeraj v napovedi prihajajočih dogodkov dejal, da se na Občini zavedajo, da je sprememba pri miselnosti udeležencev v prometu, da je potrebno v čim krajšem času prispeti iz točke A na točko B tudi tedaj, ko to ni potrebno, »tek na dolge proge«, na kar želijo opozoriti ob tednu mobilnosti, hkrati pa z izgradnjo infrastrukture – kolesarskih in pešpoti ter parkirišč in ostalega, tudi z uporabo javnega potniškega prometa - občanom omogočiti uporabo drugih prevoznih sredstev.

IMG_20190904_171309

Pogled na Cankarjevo ulico (foto: Občina Krško)

Tako bo predvidoma do konca leta 2022 zgrajena kolesarska povezava Krško-Kostanjevica na Krki, za kar je občini uspelo pridobiti tudi evropska sredstva, stekla bo tudi izgradnja večnamenske poti od nakupovalnega centra Spar do priključka že obstoječe poti, v načrtu je tudi izgradnja kolesarske povezave Senovo-Kozje ter Brestanica-Sotelsko-Krško. Občina tudi širi sistem izposoje koles Krčan. Že obstoječim avtomatiziranemu sistemu brezplačne izposoje kolesa, in sicer pri železniški postaji Krško, pri Občini Krško ter Šolskem centru Krško-Sevnica, se pridružujejo štiri nove postaje, in sicer na parkirišču pri hotelu City na Vidmu, Zdravstvenem domu na Griču, pri dvonivojskem parkirišču pri vstopu na Dalmatinovo ulico v starem mestnem jedru, izposojevališče pa bo urejeno tudi do konca leta urejeno parkirišču Park&Ride (parkiraj in presedi) pri tovarni Vipap Videm. Slednje se bo razprostiralo vzdolž Tovarniške ulice, to je od obstoječega makadamskega parkirišča do konca navedene slepe ulice pri Kemični čistilnici in pralnici Pacek. Na področju peš prometa je v neposredni bližini omenjenega parkirišča urejen tudi nadhod nad železniško progo na Vidmu.

Janja Špiler, vodja Oddelka za gospodarsko infrastrukturo, je izpostavila vrsto posameznih aktivnosti v tednu mobilnosti in pridobitev. Tako bo že danes dopoldan, ob 11. uri, pri ribniku Resa na Vidmu otvoritev postavljene klopce za dojenje MAM, v četrtek, 19. 9., pa bo na zelenici med Cankarjevo in Zdolsko ulico uradno predana namenu rekonstruirana Cankarjeva ulica. Investicija v njeno temeljito ureditev vseh komunalnih vodov, cestnega telesa in pločnikov je znašala 644.000 €, občina pa je uspela iz evropskega kohezijskega sklada pridobiti 94.000 €. V sklopu otvoritev je izpostavila še otvoritev izposojevalnice koles na parkirišču zdravstvenega doma (20.9. ob 11:00) ter 21. 9. v sodelovanju Planinskega društva Videm in pohoda z Vidma na Grmado (start: ribnik Resa ob 9:00) še postavitev »klopce ljubezni« (ostali dogodki ob tednu mobilnosti v priponki).

B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki