Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fašjenk prevzel oblast, na občini imeli proračunsko veselico

Objavljeno: Petek, 21.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
fasjenk_2020_prevzem_oblasti (120)

Novi Fašjenkov župan Srečko, proračunska kraljica, županovi sekretarki in občinski mažoreti

Zadnji petek pred pustom je bil tudi v tem letu rezerviran za uraden začetek mednarodnega karnevala Fašjenk Dobova, ki letos nosi že zaporedno številko 22, tradicionalni prevzem oblasti na občini v Brežicah. Na čelo občine je začasno prišel novi Fašjenkov župan, občinski uslužbenci pa so priredili pravo proračunsko veselico.

fasjenk_2020_prevzem_oblasti (46)

Občinski proračun je bil sprejet ...

Še preden se je lahko začela veselica, so morali občinski lokalni veljaki na čelu s proračunsko kraljico (Patricia Čular) proračun najprej sprejeti. "Če ga ne bomo sprejeli, ne bo veselice," smo lahko slišali, zato so se pri sprejemanju proračuna zelo potrudili. Vanj so uvrstili dneve odprtih vrat občine, "predvsem zato, da občanke in občani pridete na občino in vsak od vas dobi nekaj dobrega za pojesti in popiti, seveda domače, zdravo, lokalno pridelano," je dejala proračunska kraljica in se domislila, kako bi to poimenovali: "Stavi na krškopoljca in modro frankinjo." Šlo bi za evropski projekt, kot sta bila že pretekla zelo uspešna na občini - Občuti okuse cvička in Dva deci za poskočno starost. V proračun so uvrstili tudi postavko "Promocija domačih klobas" v višini 50 tisoč evrov.
fasjenk_2020_prevzem_oblasti (54)

... in veselica se je lahko začela.

"Vsak dan promocija domačih klobas krškopoljca tukaj pred občino za vse naše občanke in občane. Ne smemo pozabiti tudi na vegane in vegetarijance, zato namenjamo 40 tisoč tudi za lokalna znesena jajca proste reje," je še povedala proračunska kraljica. Veljaki so bili s tem zelo zadovoljni, zato je bil proračun, ki je po njenem zelo uravnotežen, saj sta dva milijona namenjena za hrano in ravno toliko tudi za pijačo, lahko dokončno sprejet. In proračunska veselica se je lahko končno le začela.

fasjenk_2020_prevzem_oblasti (62)

Brez krofov seveda ni šlo.

Po predaji občinskega ključa je prišel do besede tudi novi Fašjenkov župan (Srečko Bosina), ki je nagovoril zbrane. Dejal je, da se bo v tem času, ko bo sedel na županskem stolu, zavzemal predvsem za dobro voljo med ljudmi, dodal pa je še, da bo prepovedana delitev na leve, desne, rdeče, rumene, zelene itd., ker je vseh premalo; da mu je zelo všeč, da na občini trenutno poteka ženski vpliv, zato je s sabo pripeljal sekretarko Rodelyn s Filipinov; da se bodo lotili obnove zadružnega doma na Bizeljskem in dograditve nove dvorane, da jim ne bodo očitali, da gredo vsa sredstva v Dobovo; da imajo do Dobove in naprej do Zaprešića že zakoličeno dvopasovnico, katere gradnja se bo začela v teh dneh; da bodo naredili novo turistično znamenitost - zipline, ki bo postavljen na Šentvidu in speljan do brežiškega pokopališča, pri čemer bo vožnja na lastno odgovornost; da bo njegova velika naloga revitalizacija vodovodnega stolpa in ureditev razstavnega prostora za likovnike in kulturnike v zapuščenem mestnem jedru. Na koncu je še omenil, da bo urad župana kar v njegovi gostilni Bar Katič v Dobovi, kjer je dosegljiv 24 ur na dan in bo prisluhnil vsem pobudam občank in občanov. "Imam še veliko načrtov, ki vam jih zaupam v moji novi pisarni, kjer me lahko vsak dan tudi obiščete, se posvetujete in okrepčate," je zaključil.

fasjenk_2020_prevzem_oblasti (95)

Koranti iz Hajdine

Sledil je nastop mažoretk iz Dobove, ki so bile tokrat športno-navijaško razpoložene in so palice zamenjale z badminton loparji, po glavni brežiški ulici pa so pred občinsko stavbo prišli vsakoletni gostje Fašjenka, koranti iz Hajdine, letos v še številnejši zasedbi. Dela s preganjanjem zime, kot kaže, sploh ne bodo imeli. Fašjenkov župan je za konec s svojimi pomočniki preizkusil stol v županski pisarni na občini.

Fašjenk Dobova se bo tradicionalno zaključil v soboto po pustu, se pravi 29. februarja, ko se bo iz Loč proti Dobovi vila povorka 22. mednarodnega festivala in kjer spet pričakujejo veliko pustnih skupin kakor tudi gledalcev.

R. R.
« Nazaj na seznam