Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Februarska pravljična urica v Radečah

Objavljeno: Sreda, 19.02.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Knjižnica Radeče_Pravljična urica 02-2020 (9)
Knjižnica Radeče in Društvo prijateljev mladine Radeče tudi v drugem mesecu tega koledarskega leta nista pozabila na druženje najmlajših znotraj pravljične urice. Tokrat je bil glavni književni lik Vilko, ustvarjalni del pa so posvetili izdelovanju kazalk, s katerimi si tudi mladi bralci radi označijo, na kateri strani so končali branje.

Obisk knjižnice s strani otrok, tako predšolskih kot tudi tistih že malo večjih, ki obiskujejo razredno stopnjo osnovne šole, je bil številčno zelo zadovoljiv. Ko so bile blazine pred kavčem, od koder se sliši in vidi vsebina pravljice, nameščene in otroci na njih, je knjižničarka Veronika Drašček prebrala in skupaj s poslušalci tudi pokomentirala pravljico Kako je Vilko vzljubil zimo.
Knjižnica Radeče_Pravljična urica 02-2020 (4)

Pogovarjali smo se o tem, ali imajo radi zimo ter sneg (ki ga letos od nikoder ni), sankanje in smučanje po belih strminah, ali pa imajo raje poletje in bi želeli zimo prespati na topli peči. Za slednje se je odločil maček Vilko, junak iz pravljice februarske pravljične urice v Radačah.

Nekega jutra, ko se je prebudil, je videl, da je zapadlo veliko snega. Odločil se je, da bo zimo prespal na topli peči. Vendar od spanja ni bilo nič, kajti zunaj je zaslišal glasen živžav. Pogledal je skozi okno in videl, da se na snegu igra vesela mačja druščina. Odpravil se je ven, da veseli mačji druščini pove, da ga moti hrup in da ne more zaspati. Ko so ga prijatelji zagledali, so bili prepričani, da se želi igrati z njimi in njegove slabe volje sploh niso opazili. Veseli in razposajeni so se zabavali do večera in Vilko je spoznal, da je igranje na snegu prav zabavno.

Otroci so se, že malce nestrpni, kaj neki se obeta ustvarjalnega tokrat, posedli za mizo, prav tako knjižničarka in prostovoljka DPM Radeče Tjaša Mladovan pa jim je razdelila škarje in barvice, da je lahko vsak sam izrezal bralno kazalko z motivom snežaka in ga nato tudi po svojih željah okrasil.

Druženje je tudi tekom februarske pravljične urice minilo, kot bi mignil, otroci pa se bodo - nekateri sami, nekateri v družbi staršev - znova srečali na naslednji pravljični urici, ki bo drugi ponedeljek v marcu.

Doroteja Jazbec
 
« Nazaj na seznam