Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Festival Brežice, moje mesto 2019 se nezadržno bliža

Objavljeno: Četrtek, 13.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
bmm_2019_novinarska_konferenca (26)

Z leve: Primož Kozmus, Mateja Gerjevič, Simona Potočar Agrež, Nuša Derenda, Katarina Hauer in župan Ivan Molan

Ker se čez 11 dni že začne prvi dogodek v sklopu letošnjega festivala Brežice, moje mesto, so v četrtek dopoldne v Mestni hiši Brežice pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili celotno dogajanje festivala.

ZAČETEK FESTIVALA 24. JUNIJA Z DNEVOM KRUHA, VINA IN SALAM

Programska vodja festivala Simona Potočar Agrež je predstavila dogajanje festivala BMM. Začelo se bo v ponedeljek, 24. junija, z Dnevom kruha, vina in salam, ko bodo od 18. ure dalje na brežiškem grajskem dvorišču ponovno izbirali najboljši kruh, razglasili zmagovalca županovega vina, za nastope pa bodo poskrbeli Gadi, Brigita Šuler, Brežiški flosarji, Gasilski pihalni orkester Loče, Lojze Ogorevc, večer bo povezoval Vinko Šimek. V sredo, 26. junija, bo potekal dan Posavskega muzeja Brežice, ki bo zaznamovan s praznovanjem 70-letnice PMB – ob 9. uri se bo začela Poletna grajska dogodivščina za otroke, ob 11. uri osrednja slovesnost ob jubileju z odprtjem večzvrstne razstave »Štirje elementi: 3 – Zemlja«, ob 17. uri bo v živo iz PMB oddajal Studio ob 17-ih na prvem programu radia Slovenija, zvečer, od 19. ure dalje, bo v sklopu Večera pod muzejem v grajski kleti potekal glasbeno-kulinarični dogodek. Na isti večer (od 21. ure dalje) se bo pred Mestno hišo Brežice odvil Nušin večer z gosti – Klemnom Slakonjo, Alyo in Aleksandrom Mežkom. Ta dan bo tudi že prvo dejanje Kuhne na ulci, in sicer bodo od 15. ure naprej na voljo specialitete brodarjev, lovcev, aktivov kmečkih žena, Miline maline in D'Burger Foodtruck.

PO DVEH LETIH SE NA FESTIVALSKI ODER VRAČA SIDDHARTA

V petek, 28. junija, bo od 15. ure dalje drugi dan Kuhne na ulci z »devetimi veličastnimi«: Črt Butul – Brunch for Brunch, Stara gostilna Krulc, Oštarija, Restavracija JB, Mojmir Šiftar, Gostilna Javornik, Lepa žoga, Galerija okusov, Gostilnica 5–6 kg. Zvečer, od 21. ure dalje, bosta na glavnem festivalskem odru (zelenica med pošto in vodovodnim stolpom) koncerta zasedb Manouche in Siddharta (slednja se na brežiški oder vrača po dveh letih). Naslednji dan, v soboto, 29. junija, se dogajanje začne ob 9. uri v parku pri MC Brežice z otroškim programom – Škratjo čarovnijo in koncertom Romane Krajnčan ter nastopom plesalcev Plesnega društva Imani in mladih perspektivnih pevcev Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice. Od 15. ure dalje bo na brežiški ulici še zadnje dejanje Kuhne na ulci, predstavili se bodo: Restavracija Strelec, Restavracija Atelje, Mate Janković, Dvor Jezeršek, Majmun, Jakub Biro, Restavracija Peti 181, KUCHA, HUDA. Za potešitev žeje bodo te dni poskrbeli Keltis Vinarstvo, Vinska klet Molipachi, Vinarstvo Valter Sirk, Vinska klet Frelih in Pivovarna Ressel. Ob 19. uri se bo začel 9. Tek s Primožem Kozmusom. Od 21. ure dalje bo večerno dogajanje na koncertnem odru najprej odprla Nika Zorjan, sledi koncert Gibonnija, za zaključek pa bo nastopila še skupina Elemental, s čimer bodo sklenili letošnje koncertno dogajanje.

Festival BMM 2019 se bo tradicionalno zaključil v nedeljo, 30. junija, z drugim bosonogim pohodom na Sv. Vid, ki ga organizira lokalni promotor zdravega načina življenja Lojze Ogorevc (start ob 10. uri pri bivšem Motelu Čatež), pri Beach baru Tochka (ŠRC Grič) pa bo potekal Summer Jam, neke vrste relaksacija in počitek po napornem festivalskem tednu.

Po besedah župana Ivana Molana je izvedba BMM 2019 že petnajsta po vrsti, na začetku je bil glavni namen oživitev brežiškega mestnega jedra, danes pa je festival prerasel svoje meje ter je po njegovem eden najprepoznavnejših in najbolj obiskanih v tem delu Slovenije. Kot je še dejal, občina vztraja pri tem, da se v dogajanje festivala vključi tudi društva, »saj ima društveno življenje v naši občini še vedno pomemben prispevek k razvoju in promociji naše občine«. Dogodek, namenjen predstavitvi društev, je Dan kruha, vina in salam, ki je zadnja leta uvodni dogodek festivala BMM.

IŠČEJO NAČINE, KAKO REŠITI PROBLEM SMETI, KI NASTANEJO PO FESTIVALU

bmm_2019_novinarska_konferenca (2)

Med novinarsko konferenco pred festivalom Brežice, moje mesto 2019

Občina v zadnjih letih organizacijo festivala zaupa Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, njegova direktorica Mateja Gerjevič je poudarila, da so se tudi letos aktivno pripravili na turistično sezono, začenši s festivalom BMM konec junija, julijsko Mestno promenado, na katero povabijo tudi turiste iz Term Čatež in se lahko na njej predstavijo lokalni ponudniki, ki jim predstavitev na stojnicah čez poletje omogočijo tudi v Termah Čatež, obnovili so tudi t. i. mini kartice za 65 ponudnikov, izdelali nov katalog turistične ponudbe v brežiški občini, vzpostavili novo spletno trgovino s prodajo turističnih izdelkov in paketov, sodelujejo tudi s Turistično agencijo BooM, ker bi radi spodbudili prodajo turističnih izdelkov in storitev, prejeli so srebrni znak Zelene sheme slovenskega turizma, sami pa se bodo lotili tudi izdelave povratnih kozarcev, ki jih bodo nudili na prireditvah, s čimer bodo poskušali zmanjšati količino smeti, ki nastanejo po dogodkih, kot je npr. BMM. »Slišimo veliko negativnih odzivov na smeti, zato bomo res poskušali v prihodnosti najti pameten način, kako rešiti ta problem,« je pojasnila Gerjevičeva. Dodala je, da bodo pripravili turistične pakete, zato se pogovarjajo s turističnimi ponudniki v občini, ki imajo v času festivala in drugega poletnega dogajanja svoje kapacitete polne. »Na to smo ponosni in verjetno to upraviči tudi naša sredstva, ki jih vložimo v samo prireditev, tako z vidika športa, kulture, glasbe in tudi predstavitve naše kulinarike.« Omenila je še, da bodo tako kot lani vzpostavili sodelovanje s podjetjem Integral Brežice, ki bo v Brežice v času festivala BMM pripeljal goste iz drugih slovenskih krajev.

CILJ PRESEČI 25 TISOČ OBISKOVALCEV

Gerjevičeva je navedla, da je celotna vrednost festivala BMM dobrih 100 tisoč evrov, od tega prispeva Občina Brežice slabih 50 %, ostala razlika je iz tržnih virov, bodisi ustvarjenih na festivalu bodisi virov ZPTM Brežice. Strošek, ki ga predstavljajo glasbeni izvajalci, znaša približno 40 % celotnega zneska festivala, je dodala. Potočar Agreževa je še povedala, da si tudi letos želijo preseči 25 tisoč obiskovalcev v vseh dneh festivala, seveda bo največ odvisno od vremena.

NA NUŠINEM VEČERU KLEMEN SLAKONJA, ALYA IN ALEKSANDER MEŽEK

Kot je povedala Nuša Derenda, je zelo vesela, da se je njenemu povabilu odzval domačin Klemen Slakonja, s katerim bosta obudila njuno sodelovanje in zapela v duetu. S pevko Alyo se, kot pravi, zelo dobro ujameta, bila je tudi na enem od njenih koncertov, tako da ji bo zdaj »vrnila obisk«. Kot vsako leto pa povabi še eno od velikih imen oz. legend slovenske glasbe, ki so ustvarile velike uspešnice, z namenom, da se nanje ne pozabi. Letos prihaja Aleksander Mežek, ki ji je po njenih besedah zelo blizu, njegov vokal kar poboža. »Slišali bomo lahko njegove uspešnice, kot sta Julija in Siva pot, tako da se obeta prijeten večer v mestnem jedru.«

KUHNA NA ULCI LETOS TUDI Z NAJBOLJŠIM KUHARJEM V SLOVENIJI

Vodja projekta Kuhna na ulci Katarina Hauer, ki je za to priložnost prišla direktno iz Bratislave, je povedala, da je letošnja novost ta, da bo Kuhna na ulci trajala dlje, saj se bo začenjala že ob 15. uri. Sredo so namenili predvsem kulinariki, ki se že nekaj časa ustvarja v lokalnem okolju, gre za društva, ki svoje hrane toliko ne tržijo in promovirajo. Kar se tiče petka in sobote, imajo po njenih besedah ambicioznejši program kot prejšnja leta, saj v Brežice prihaja trenutno najboljši kuhar v Sloveniji Igor Jagodic (kuhal bo v soboto), Mojmir Šiftar, mladi kuharski up 2019, bo v petek izvedel kuharski šov, letos bosta kuhala tudi dva tujca, Slovak Jakub Biro in Hrvat Mate Janković. V petek in soboto so naštetim dodali še druge eminentne kulinarične igralce, prvič se bo predstavil tudi kuharski obrat HUDA iz Brežic, ki bo svojo dejavnost zagnal v juliju. »Vsak kuhar, ki se je že udeležil brežiške Kuhne na ulci, se vsako leto vrne, kar dokazuje, da ga Brežice na nek način posvojijo,« je dodala. Za letošnjo temo so si izbrali »Špageti vestern«, in sicer zato, ker se spogledujejo z okoljem, kjer lahko dejavnosti ljudi izkoristijo za promocijo. Tudi zaradi tega so se letos vsi udeleženci Kuhne na ulci fotografirali in posneli promocijski material na ranču Vašcer quarter horses v Ločah pri Dobovi. Posamezne dneve Kuhne na ulci so poimenovali po vesternih oz. kavbojskih filmih: Za prgišče dolarjev, Devet veličastnih, Bilo je nekoč na divjem jugovzhodu.

Kot je dejal Primož Kozmus, vodja projekta 9. Teka s Primožem Kozmusom, bodo tudi letos začeli z otroškim tekom, nato pa bo skupen start daljšega in krajšega teka (10 km in 3,3 km) ter poslovnega teka trojk. »Upam, da bo prišlo dosti tekačev, in želim si, da pridemo do rekorda, kar se tiče udeležbe, da presežemo mejo 500 udeležencev,« je dodal. Prijave na tek sicer še potekajo.

R. R.
« Nazaj na seznam