Časopis za pokrajino Posavje
23.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Florjanovo na Vihrah in na Ardrem

Objavljeno: Ponedeljek, 13.05.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Florjanovo-Vihre (20)
Tudi prostovoljna gasilska društva, ki delujejo na območju Župnije Leskovec pri Krškem, so na prvo majsko nedeljo obeležila priprošnjo k svojemu zavetniku, ob čemer sta združeno potekala t.i. florjanova (gasilska) maša in blagoslov slike sv. Florjana na gasilskem domu na Vihrah.

Po postroju pred tamkajšnjim gasilskim domom je poveljnik PGD Vihre, Simon Škoda, domačemu župniku Ludviku Žagarju predal informacijo o številu uniformiranih gasilcih in po tradicionalni simboliki zaprosil za izvedbo bogoslužja.

Sledil je blagoslov slike, ki od minulega konca tedna krasi zunanjo steno gasilskega doma na Vihrah. S svinčnikom jo je v velikost A3 formata narisal novopečeni prebivalec Viher, Rok Kranjc, društvo pa jo je nato odpeljalo v Dobovo (Artisk) povečati in natisniti na troslojno aluminijasto podlago. Da ima podoba zavetnika gasilcev še bolj ličen izgled, je z uokvirjenjem v nerjaveč material poskrbel Josip Netahly, gasilci pa so sliko s skupnimi močmi namestili.

 V dvorani gasilskega doma je nato potekala sveta maša, ob koncu katere je, kot vsako leto, župnik tudi podelil spominke posameznim predstavnikom vseh sedmih društev. Navzočih je bilo dobrih šestdeset gasilk in gasilcev iz PGD Brege, PGD Drnovo, PGD Leskovec pri Krškem, PGD Senuše, PGD Velika vas, PGD Veliki Podlog in PGD Vihre.

Ob slavnostni priložnosti še dodane pike na i (blagoslovu slike sv. Florjana) lanskoletnem blagoslovu prenovljenega gasilskega doma na Vihrah ob praznovanju 70-letnice delovanja društva, se je poveljnik Simon Škoda zahvalil župniku Ludviku Žagarju za prijetno opravljen obred bogoslužja in blagoslov, prav tako pa tudi Nataliji Vakselj, ki je na klaviaturah spremljala pevski zbor gasilskih pionirjev (otroci med 6 in 11 letom starosti) pod mentorstvom Kristine Ogorevc Račič, seveda pa ni izostala niti zahvala najbolj zaslužnemu za estetsko obogatitev gasilskega doma na Vihrah, Roku Kranjcu.

Z (za maj neobičajno) nizkimi temperaturami zaznamovano letošnje florjanovo se je nato sklenilo s pogostitvijo krajanov, župljanov in gasilcev, druženje pa se nadaljevalo v prijetnem vzdušju.

Doroteja Jazbec
Foto: Tadej Netahly

Florjanovo na Ardrem

Florjanovo na Ardrem 2019 (1).
Prav na godovni dan sv. Florjana pa je potekala obeležitev priprošnjika gasilcev tudi z vidika Župnije Raka. Že tradicionalno so se zbrali gasilci in gasilke domačega sektorja – PGD Raka, PGD Senuše, PGD Smednik in njihovo pobrateno PGD Ježica pri Ljubljani, izjemoma pa so letos manjkali člani PGD Veliki Trn, kateri so se pripravljali na slavnostni prevzem novopridobljenega vozila. Bogoslužje je vodil raški župnik, Franc Levičar.

D.J., foto: Igor Pirc
« Nazaj na seznam
»