Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Folklorna skupina DU Brežice in delavnica ročnih del »Zanke« na Dnevih medgeneracijskega sožitja

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
dnevi-medgeneracijskega-sozitja-du-brezice (4)
Na dnevih medgeneracijskega sožitja (14.-16. maj 2019), ki ga je organirala Zveza društev upokojencev Slovenije na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se je obiskovalcem z nastopom predstavila tudi 20-članska Folklorna skupina Društva upokojencev Brežice.

Folklorna skupina je po podatkih vodje skupine Zdravka Dušiča začela delovati v okviru DU Brežice pred osmimi leti. Folklorno skupino sestavljajo plesalke, ki jih spremljata godec na diatonični harmoniki in lončenem basu. Folkloristke so oblečene v kostume, ki predstavljajo kulturno dediščino kozjanskega območja. Taka oblačila so nosili naši predniki in prednice, naši starši in stari starši. Takšna so bila praznična, zakmašna oblačila na podeželju.
dnevi-medgeneracijskega-sozitja-du-brezice (1)
V njih so ob raznih priložnostih (ohceti, proščenja…)tudi zaplesali plese, ki jih danes pleše tudi naša društvena folklorna skupina. V te kozjanske kostume so se članice folklorne skupine prvič odele v jeseni 2018. Pri nakupu teh oblačil so bile znatno udeležene same članice skupine ob zajetni finančni pomoči društva. Oblačila so iz naravnih materialov, volnenih tkanin in platna. Nogavice so bombažne, čevlji so usnjeni, ročno izdelani po meri. Za moška (godca!) sta pokrivali klobuka, za ženske pa rute. Folklorna skupina se danes lahko predstavi z petimi različnimi odrskimi postavitvami, ki so nastale v zadnjih petih letih.

S tem programom so se folkloristke in godca uspešno predstavili 14. maja, na odprti prireditvi - Odru sožitjana Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Vzdušje med številnimi gledalci je bilo ob nastopu skupine prešerno, glasbeno plesni nastop so spremljali s ploskanjem, ter ga na koncu nagradili z bučnim aplavzom.

Plesalke naše folklorne skupine so zelo  vztrajne, z velikim elanom in veseljem vadijo vsakotedensko, nastopajo s svojim programom na različnih prireditvah v Posavju in na območnih revijah folklornih skupin.

Uspešen nastop folklorne skupine DU Brežice na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani je plesalkam vlil novo spodbudo za nadaljno delo na folklornem področju ljubiteljske kulture.

Vsklopu prireditve Dnevov medgeneracijskega sožitja so tudi marljive in delovne članice Delavnice ročnih del »ZANKE«, ki deluje v okviru DU Brežice, predstavile svojo bogato dejavnost z razstavo ročnih del.
 
Saša Pohar, DU Brežice
 
« Nazaj na seznam