Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: dobovski Fašjenk se je končal z 21. povorko

Objavljeno: Sobota, 09.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Foto: dobovski Fašjenk se je končal z 21. povorko

Dobovski šolarji kot kozarci medu

S sobotno že 21. povorko mednarodnega karnevala Fašjenk Dobova se je tudi v Posavju dokončno poslovil letošnji pust. Pomladno vreme je v središče Dobove privabilo številno množico od blizu in daleč, nekateri, predvsem mlajši, so bili dogodku primerno tudi našemljeni in oblečeni v razne kostume.

Foto: dobovski Fašjenk se je končal z 21. povorko

Ena najzanimivejših in domiselnih pustnih mask sta bila konja samoroga, pod katerima sta se skrivala Bogomir Bogovič in Darja Krošelj iz Loč pri Dobovi. Njuno zamisel je še toliko bolj za izpostaviti, ker sta večino kostuma izdelala sama.

V sprevodu, ki je kot po navadi krenil iz Loč in se zaključil na prostoru pred dobovskim barom Megovec, se je zvrstilo več kot 50 pustnih skupin, predvsem slovenskih in hrvaških, na seznamu prijavljenih je bilo 55 skupin, tako da lahko rečemo, da je bila udeležba, kar se tiče skupin, podobna lanski, ki je bila rekordna. Samih udeležencev povorke pa je bilo nekoliko manj kot lani, našteli smo jih približno 930, kar pa je za tak podeželski kraj vseeno pohvale vredna številka.

Foto: dobovski Fašjenk se je končal z 21. povorko

Tudi med obiskovalci povorke smo lahko opazili izvirne maske.

Potem ko je na začetku na glavno prizorišče med prvimi prišla občinska oblast na čelu s Fašjenkovima županjo Kristino Majcen in opozicijskim županom Edijem Štrausom, ki sta - hočeš, nočeš - občinski ključ morala spet predati "pravemu" županu Ivanu Molanu, družbo na odru pa so jim delali še predsednik dobovskega Fašjenka in podpredsednik Združenja evropskih karnevalskih mest (FECC) za Slovenijo Ivan Kovačič, gosti FECC ter 17. ptujski princ s princeso in spremstvom, je sledila dveurna predstavitev vseh skupin, pri čemer so nekatere med njimi zaradi izvirnosti in domiselnosti pritegnile veliko pozornosti.

Med sodelujočimi skupinami - nekatere že tradicionalne, druge na novo - so bili npr. samoroga iz Loč, Obrški prutarji, noja iz Kutine, učenci vseh razredov OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, ki so seveda vsako leto najštevilnejša zasedba, letos pa so se predstavljali kot rožice, čebelice, čebelarji, čebelnjaki in kozarci medu, dobovske mažoretke kot navijačice, gusarke in plesalke Labodjega jezera, člani Gasilskega pihalnega orkestra Loče kot Mehičani in karte, Prforcenhaus Kostanjevica na Krki, cigani iz Dornave, oldtimerji - Rječka sunca z Reke, Alica v čudežni deželi, Lučka žlahta, Lučki šejki, Pust mozirski in Mozirski Gaj, Šjeme Vrbovo, Krampusi iz Kapel (prvič na povorki), sove iz Varaždina, međimurske krave, veseli klovni iz Sel, koranti iz Hajdine, Zagreb KUD Prepuštovec, flamingo vetrnice iz Kidričevega, Kokoti iz Juršinc, hipiji s Čateža ob Savi, jodlarji s Krškega polja in drugi.

R. R.
« Nazaj na seznam
»