Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: kostanjeviške maškare korakale v pomladnem soncu

Objavljeno: Nedelja, 03.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
_DSC2598

Prijetna popestritev je bil Čudoviti svet živali otrok in staršev iz vrtca Plavček.

Čeprav o zimi ni ne duha ne sluha, so jo na s soncem obsijano in (pre)toplo pustno nedeljo odganjale številne maškare na tradicionalni kostanjeviški pustni povorki.

Kostanjeviški pustni karneval Šelmarija z več kot 160-letno tradicijo se je sicer začel že v petek z odprtjem kostanjeviške ambasade v Šentjerneju, pravi začetek pa je vendarle bila nedeljska jutranja budnica. Ob 14. uri se je pred občinsko stavbo začel oklic Kurenta, predsednik Prforcenhausa, ki bo jutri dobil naslednika, je prižgal pustni ogenj, župan mu je za nekaj dni predal mestni ključ, kanonik je prebral litanije in nato se je začela velika povorka.
_DSC2569

S prižigom pustnega ognja se je uradno pričelo štiridnevno pustno rajanje v Kostanjevici.Za pustno odetim domačim pihalnim orkestrom, novomeškimi mažoretkami in tradicionalnimi pustnimi liki Šelmarije so povorko leto popestrili otroci in starši iz kostanjeviškega vrtca Plavček, ki so uprizorili Čudoviti svet živali. Zanimiva je bila tudi skupina metuljev. Kot ponavadi, so bili v povorki najbolj številčni Malenčani, letos kot duhci (»Kaj želijo povedati, da je Kostanjevica mesto duhov?« je bilo slišati iz občinstva.). V goste so prišli (sicer maloštevilni) predstavniki dobovskega Fašjenka in malo bolj številni Šentjernejčani z znamenitim petelinom na čelu. Sledilo je še nekaj – bolj ali manj (ne)posrečenih skupin, vsebinsko parodij na nekatere aktualne kostanjeviške (Terme cvička) in svetovne zadeve (predelava poljskega mesa), na koncu pa še tradicionalni koranti iz Markovcev, ki jih je bilo letos kar za cel avtobus. Ko je povorka obkrožila mesto, je bila na kot škatlica vžigalic nabitem Tamalem plac še njihova kratka predstavitev.

Še mnogo več kot v povorki je bilo mask med občinstvom, ki je znova povsem preplavilo ulice in terase gostinskih lokalov najmanjšega slovenskega mesta, na vstopnih točkah v mesto pa so bile vse razpoložljive površine začasno spremenjene v parkirišča. Tudi če ne ponudi veliko novega in izvirnega, je kostanjeviška povorka očitno še vedno magnet za obiskovalce od blizu in daleč.

P. P.
« Nazaj na seznam
»