Časopis za pokrajino Posavje
12.12.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

FOTO: na povorki v Dobovi rekordna udeležba pustnih skupin

Objavljeno: Nedelja, 18.02.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
povorka_fasjenk_dobova_2018_186

Maska Dobova - ena najzanimivejših pustnih skupin na letošnji povorki v Dobovi

Vrhunec letošnjega jubilejnega 20. mednarodnega karnevala Fašjenk Dobova je bila sobotna velika pustna povorka z več kot 50 skupinami iz štirih držav, kar je rekordna udeležba na dobovskih povorkah. Župan Ivan Molan je v roke ponovno prejel občinski ključ, ki mu ga je po več kot tednu na oblasti izročila Fašjenkova županja Kristina Majcen.

povorka_fasjenk_dobova_2018_150

Lučka žlahta se je letos prelevila v Briljantino.

Povorka se je tako kot vsako leto formirala v Ločah, od koder se je počasi vila proti središču Dobove, kjer se je zbralo veliko število obiskovalcev. Na čelu povorke je bila dobovska konjenica, kmalu za njo pa so se pripeljali tudi že dobro varovana Fašjenkova županja, župan Molan ter predsednik dobovskega Fašjenka in podpredsednik Združenja evropskih karnevalskih mest (FECC) za Slovenijo Ivan Kovačič. Po nagovorih in primopredaji oblasti se je povorka, ki jo organizirajo nekaj dni po pustu in je tako zadnja v Sloveniji, odvijala dalje. Do konca se je nato zvrstilo še veliko skupin z več kot 950 udeleženci, največ med njimi seveda iz Slovenije pa tudi Hrvaške, BiH in Avstrije.

povorka_fasjenk_dobova_2018_47

Fašjenka je konec, župan ima občinski ključ spet v svojih rokah.

Naj naštejemo samo nekaj najzanimivejših: ZOLTAR mašina, ki je napovedala prihodnost; učenci vseh treh triad OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova kot vesoljci, planeti in ostalo, kar je povezano z vesoljem; navijači iz Dobove kot figure in kocke v njihovi igri Človek, ne pizdi se; dobovske balerine; lučka žlahta kot muzikal Briljantina; krampusi iz avstrijskega Eggersdorfa; međimurske krave; Maska Dobova; hipiji s Čateža; Simpsonovi s Krškega polja; Vesoljska agencija Dobova (VAD). Seveda so bili prisotni tudi tradicionalni Kosci iz Loč, Obrški prutarji in Gasilski pihalni orkester Loče kot karte ter koranti iz Hajdine in Vidma.

Skupine, ki jih nismo navedli, pa se lahko zagotovo najdejo v spodnji obsežni fotogaleriji.

R. R.
« Nazaj na seznam