Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: prestavljanje kozolca s pomočjo dvigal

Objavljeno: Torek, 14.07.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
veliko mrasevo-prestavljanje kozolca (11)

Kozolec v zraku ...

Danes zjutraj smo bili pri Lajkovičevih v Velikem Mraševem priča nevsakdanjemu in atraktivnemu prizoru – prestavljanju velikega kozolca toplarja s pomočjo dveh dvigal.

Ker bodo na mestu, kjer že od leta 1957 stoji kozolec tlorisnih dimenzij 16,5x7,5 metra, gradili novo hišo, so se odločili, da kozolec prestavijo nekoliko nižje na vrt. Včasih so kozolce prestavljali tako, da so jih razdrli in na novo sestavili, danes nam tehnologija omogoča, da to opravimo s pomočjo velikih dvigal.

veliko mrasevo-prestavljanje kozolca (16)

... in znova na tleh

Najeli so podjetje Prekladanje tovora – avtodvigala Kerin Andrej s sedežem v Gržeči vasi, ki se je podviga lotilo z dvema dvigaloma teže 100 in 120 ton. Enega večjih kozolcev v vasi, če ne kar največjega, so pred tem razkrili, z njega odstranili vse, kar se je dalo, in ga 'povezali' s pomočjo lesenih plohov. Skrbno so ga pripeli na dvigali, nato pa dvignili in počasi prestavili. Les je malce zaškripal, a je 17-tonski kozolec (toliko so pokazale tehtnice na dvigalih) prestal 'adrenalinsko' vožnjo po zraku.

Nevsakdanji prizor je privabil kar nekaj radovednih oči, ostalim pa ponujamo nekaj utrinkov v spodnji fotogaleriji in kratek videoposnetek na Facebook strani Posavskega obzornika.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce