Časopis za pokrajino Posavje
26.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: zima na začetku pomladi

Objavljeno: Sreda, 25.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sneg_25_marec (13)

Sneg je pobelil tudi bregove ob Krki.

Danes smo se tudi po nižinah zbudili v pravo zimsko jutro. Naravo, ki se je v preteklih dneh že dodobra razcvetela, je pobelil sneg in jo za nekaj dni »umiril«. Tudi temperature so se zdaj že tretjo noč zapored spustile kar krepko pod ledišče, svoje naredi še na trenutke močan mrzel veter, tako da smo v teh dneh, ko smo že zakorakali v koledarsko pomlad, priča pravim zimskim razmeram.

sneg_25_marec (27)

Še pred dnevi cvetoče marjetice so zdaj »zmrznile«.

Zaradi nizkih jutranjih temperatur pa se za glavo držijo mnogi sadjarji, ki se morajo ponovno soočiti s pozebo, saj so bile predvsem breskve in marelice že v polnem razcvetu, cveteti pa je začelo tudi drugo sadje. Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo rahlo sneženje možno še tudi v četrtek dopoldne, popoldne bo večinoma brez padavin, še bo vetrovno. Do konca tedna se bo potem postopno otoplilo, padavin ne bo, tudi jutranje temperature ne bodo več pod ničlo, veter bo oslabel.

Praznujejo vse matere

Danes je tudi materinski dan. Gre za neformalen praznik, posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec. Ob tej priložnosti tudi v uredništvu Posavskega obzornika vsem materam izrekamo najlepše želje!

Kako je zima zaznamovala naše kraje, si oglejte v spodnji fotogaleriji.

R. R., foto: R. R., S. R., L. M.
« Nazaj na seznam