Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilci pogasili goreče vozilo in rešili potnike – bila je samo vaja

Objavljeno: Torek, 07.07.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Vaja s PGD Sevnica_TRE_2020-07-04 (75)_800x533

Vozilo na boku in prikaz reševanja ponesrečenega

Nad območjem radeškega ribiškega doma na hotemške polju se je v soboto dopoldan valil gost, črn dim. Ogenj je namreč zajel osebno vozilo, a pred tem so gasilci PGD Radeče in PGD Sevnica uspeli iz avtomobila rešiti tri ponesrečence. Situacija k sreči ni bila splet dogodkov, ki bi se odvili zaradi nastale nesreče, ampak operativna vaja, pri kateri je operativna ekipa PGD Radeče zahvaljujoč izkušenim stanovskim tovarišem iz PGD Sevnica pridobila nekaj dragocenih nasvetov.

Kljub temu da PGD Radeče po trenutno veljavnem načrtu alarmiranja v primerih nesreč v cestnem prometu na območju občine Radeče ni aktivirana, pa je poveljstvo radeških gasilcev vseeno mnenja, da znanja ni nikoli preveč in kar koli se uporabnega ali dodatnega naučimo, nam lahko le koristi pri našem delu. Prav tako se kaj hitro lahko pripeti kakšen dogodek večjih razsežnosti in z ozirom, da radeška občina meji na sevniško, je strokovno skupno delo dobrodošlo.

PRAKTIČNA VAJA POMOČI PONESREČENIM V PROMETNI NESREČI

Vaja s PGD Sevnica_TRE_2020-07-04 (190)_800x533

Vaja gašenja gorečega vozila

Po zboru na hipotetičnem kraju dogodka ob 9. uri so se devetim gasilcem in dvema gasilkama iz PGD Radeče s hitrim tehničnim reševalnim vozilom pridružili še štirje operativci PGD Sevnica, ki je prostovoljno gasilsko društvo s poklicnim jedrom in zadnjih trinajst let nosi naziv gasilska enota širšega pomena in so kot taki pristojni za izvajanje posredovanj v primeru prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi ter nesreč na in iz vode. V radeškem gasilskem društvu smo bili njihove pripravljenosti po medsebojnem sodelovanju izredno veseli in tekom triurne vaje pridobili marsikatero uporabno informacijo s teoretičnega in predvsem praktičnega vidika. Na vaji sta bila prisotna tudi oba poveljnika, Rok Štirn (PGD Sevnica) in Janez Sonc (PGD Radeče).

Vaja s PGD Sevnica_TRE_2020-07-04 (235)_800x533

Gasilke in gasilci PGD Radeče in PGD Sevnica so izvedli skupno gasilsko vajo.

Prva vaja je obsegala prikaz prometne nesreče z reševanjem ponesrečenca po principu hitrega iznosa, kar pride v poštev le v primerih, ko se vozilo znajde na železniških tirih, gori ali pa grozi druga nevarnost, zaradi katere je potrebno poškodovanca v najhitrejšem možnem času spraviti iz vozila. V drugem primeru je sledila situacija, v kateri je bilo nemogoče dostopati do ponesrečenca, ukleščenega v vozilu in zato je bilo treba uporabiti tehnično reševanje z uporabo hidravličnih škarij, s katerimi je gasilec prerezal pločevino avtomobila. V tretjem primeru smo avtomobil iz normalnega stanja, pri katerem se pnevmatike dotikajo tal, prevrnili v bočni položaj. Znova je bila v vozilu poškodovana voznica in s posebnim namenskim orodjem je bilo treba izrezati avtomobilska stekla, nato pa »skozi tunel« - iz prtljažnega dela vozila - izvleči ponesrečenko, ob kateri je bil ves čas od začetka t. i. rezanja operativni gasilec. Ko je bil avtomobil prerezan z vseh mogočih strani in smo vsi radeški operativni gasilci preizkusili, na kakšen način ravnati s hidravličnimi škarjami, so vozilo zajeli še ognjeni zublji. Pogasila sta ga dva gasilca, vendar pa je rdeči petelin čez čas znova izbruhnil pod pokrovom motorja. Vnovič je sledilo gašenje, tokrat z lahko peno in na koncu še hlajenje razgrete pločevine (ta je znašala po podatkih termokamere kar 450 stopinj Celzija).

VAJI JE SLEDILA ŠE EVALVACIJA

Po zaključenem gašenju na dovolj velikem prostoru na Hotemežu je sledilo pospravljanje uporabljene gasilske opreme obeh sodelujočih enot, zavarovanje najožjega območja vaje in sklepni del v prostorih PGD Radeče. V gasilskem domu seveda ni manjkala zaslužena malica in analiza delovanja radeške operativne ekipe, ki so jo spremljali sevniški kolegi in delno že sproti, delno pa v zaključku podali svoja opažanja, v katerih segmentih je PGD Radeče dobro usposobljeno, kje pa bi bilo dobro postoriti še kaj strokovnega v smeri izboljšav.

Z vajo, pri kateri so nam z uporabe opreme in orodja kolegialno priskočili na pomoč člani PGD Sevnica, smo radeški gasilci dodatno osvojili nekatera nova znanja na področju tehničnega reševanja. Upamo, da bomo omenjeno znanje uporabljali čim večkrat na vajah, v praksi pa le-to ne bo potrebno.

D. J., PGD Radeče

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom