Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glas harmonike stanovalcem DU Brežice narisal nasmeške na usta, pa čeprav pod maskami

Objavljeno: Nedelja, 09.05.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
dan_za_spremembe_du_brezice (35)

Del stanovalcev DU Brežice je prisluhnil nastopu Nika Ogorevca, profesorja na Glasbeni šoli Brežice ...

V sobotnem dopoldnevu se je okoli Doma upokojencev Brežice slišal zvok harmonike, ki je risal nasmeške na usta stanovalk in stanovalcev. Ti so prisluhnili krajšemu programu ob že 12. Dnevu za spremembe, ki poteka v organizaciji Slovenske filantropije, tej akciji pa se med društvi iz brežiške občine tradicionalno pridruži tudi Društvo upokojencev Brežice, ki vsako leto polepša trenutke starejšim v domu.

Želje po lepših časih

dan_za_spremembe_du_brezice (23)

... in učencu Blažu Plevniku

Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom "Premagajmo osamljenost", je bil sicer določen že za 10. april, a takrat epidemiološke razmere še niso dovoljevale izvedbe dogodka, zato pa so ga lahko pripravili približno mesec dni kasneje. Program se je začel na vrtu DU Brežice, kjer so stanovalke in stanovalce nagovorili vodja DU Brežice, ki je enota DUO Impoljca, mag. Valentina Vuk, podpredsednica Društva upokojencev Brežice Milka Cizelj, Ana Kalin iz brežiškega društva upokojencev, ki vodi program Starejši za starejše, ter brežiška podžupanja Mila Levec. Cizljeva je izrazila upanje, da bo zvok harmonike stanovalce razveselil in jim bo tako vsaj malo olajšal osamljenost, ki so jo doživljali in jo tudi še v času epidemije. "Upamo na lepše čase in da bomo pregnali ta virus, kajneda?" jih je spodbudila. Kalinova je omenila, da so v lanskem letu dan za spremembe obeležili šele septembra, saj so bile razmere še bolj zaostrene, tudi letošnjega so morali trikrat prestaviti, tudi zaradi vremena, a naposled so ga le lahko izpeljali, zato so tega zelo veseli. Napovedala je glasbena gosta iz Glasbene šole Brežice, prof. harmonike Nika Ogorevca in njegovega učenca Blaža Plevnika, ki sta imela pripravljenih nekaj glasbenih točk in s katerimi sta skušala prinesti nekaj sonca med starejše, saj se je na začetku programa le-to še vztrajno skrivalo za oblaki. Levčeva je vsem v domu zaželela lep dan in da bi jim harmonika, ki jo bodo slišali, čim dlje odzvanjala v ušesih, v prihodnosti pa "da bi se lahko spet kmalu družili, stisnili roko in objeli kot včasih".
dan_za_spremembe_du_brezice (12)

Ana Kalin iz Društva upokojencev Brežice


Starejši v domovih so najbolj potrebni premagovanja osamljenosti

Kalinova je za naš medij še izjavila, da so s programom ob dnevu za spremembe začeli leta 2012 takrat še v starem domu upokojencev in nato tradicijo nadaljevali tudi na sedanji lokaciji doma, na pomoč so jim po navadi priskočili učenci OŠ Artiče in OŠ Cerklje ob Krki, ki so izmenjaje pripravljali program. "Slogan 'Premagajmo osamljenost' je namenjen vsem, ki smo bili v zadnjih mesecih deležni izolacije, še posebej pa starejšim v domovih, ki jih je ta epidemija še toliko bolj zaznamovala in so zato najbolj potrebni premagovanja osamljenosti," je poudarila in spomnila, da je DU Brežice ob lanskem dnevu za spremembe v septembru obiskal Policijski pihalni orkester iz Ljubljane in starejšim pripravil svojevrsten koncert, saj je 37 članov orkestra igralo na dveh lokacijah zunaj doma.
dan_za_spremembe_du_brezice (43)

Harmonikarja sta zaigrala tudi tistim, ki zaradi takih in drugačnih razlogov ne morejo iz svojih sob.


Harmonikarja iz GŠ Brežice sta letos nastopila celo na štirih lokacijah okoli doma, tako da so bili njune glasbe deležni čisto vsi stanovalci - nekateri so ju poslušali z balkonov, drugi sloneč na oknih -, pa tudi tisti, ki zaradi bolezni ne morejo iz sob. Po odzivih in širokih nasmeških, ki jih v zadnjem času zakrivajo maske, je bilo moč zaznati, da so stanovalke in stanovalci brežiškega doma vsaj za nekaj časa pozabili na osamljenost in so tudi med njih posijali sončni žarki upanja, da bo nekega dne spet vse tako, kot mora biti.

Spodaj je na voljo za ogled del nastopa obeh harmonikarjev.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam